14.05.2020, 12h
Centre d'Estudis de Temes Contemporanis
Quin serà l’impacte de la pandèmia del coronavirus en les nostres societats? El Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC), conjuntament amb el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda i el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible (CADS), organitza un cicle de debats online amb sis sessions per analitzar l’impacte de la crisi de la COVID-19 des de diferents perspectives:
Participants:
Moderadora:
Benvinguda:
Presentació del cicle:
Sumari de la sessió:
La primera sessió del dijous 14 de maig anirà dirigida a analitzar com la crisi de la COVID-19 està provocant un enorme impacte social i econòmic amb efectes globals. En aquest sentit, la tensió entre la política sanitària, que té com a objectiu reduir el pic de la pandèmia i evitar el col·lapse del sistema sanitari, i la política econòmica, que vol minimitzar el temps de paràlisi del sistema productiu i reduir les seves conseqüències econòmiques i socials, ha centrat fins ara bona part del debat sobre com trobar el punt d’equilibri. És evident que el confinament i la paralització de societats senceres arreu suposa un daltabaix econòmic encara per mesurar, però les decisions o polítiques que es prenguin a partir d’ara sobre com fer-hi front seran clau per reduir-ne l’impacte o bé poden agreujar encara més les desigualtats existents.
A curt termini, sembla que encara haurem de conviure amb els riscos associats a aquesta pandèmia. A mig termini, ens cal afinar i analitzar els possibles escenaris i projeccions sobre l’impacte en el conjunt del sistema econòmic, el mercat de treball i sobre la ciutadania, així com definir i acordar les mesures a endegar.
En aquest context, són diverses les propostes que s’estan posant sobre la taula per part d’institucions, governs, agents socials o persones expertes per revertir les conseqüències d’aquesta crisis. Es parla de la necessitat d’un nou contracte social, que englobi el conjunt dels actors i permeti encarar la recuperació de manera concertada. El President del Govern espanyol parla d’uns nous “Pactes de la Moncloa”; a nivell de la Unió Europea alguns països propugnen la necessitat d’acordar l’emissió de deute o “Eurobons”; són també diverses les veus que es refereixen a un nou “Pla Marshall” internacional que compti amb el suport de les institucions financeres globals per aturar la caiguda del PIB global.
Tanmateix, aquesta crisi econòmica i social provocada per la COVID-19 no es troba aïllada, sinó que es presenta a la vegada en una multitud de crisis sectorials que se sincronitzen: les crisis del neoliberalisme en procés de fusió-totalització; la crisis climàtica i energètica o els canvis geopolítics que vivim, etc. La pandèmia és el catalitzador que sacseja a unes societats molt afeblides i la tensió addicional ens podria abocar a un deteriorament molt ràpid que acceleri les fractures existents, sinó ho evitem abans.
En aquesta primera sessió de debat online, els ponents analitzaran totes aquestes qüestions i reflexionaran sobre possibles escenaris de futur.