Contact Tracing and the Fight Against Covid-19: How Digital Tools Can Help
Benedict Macon-Cooney
2020

Abstract

En la situació actual de pandèmia de coronavirus, aquest article analitza l’anomenat ‘contact tracing’, un mètode de resposta davant dels brots de malalties infeccioses que combina, en el disseny de polítiques públiques, eines digitals, participació ciutadana, investigació, desenvolupament tecnològic (apps, empreses privades) i feedback d’informació entre autoritats sanitàries, govern i ciutadania. Segons l’OMS es basa en: (I) identificar el contagis; (II) llistar tots els que han entrat en contacte amb algun positiu; (III) monitoritzar les dades i fer-ne un seguiment.Idees principals

Mesures com aquestes es van dur a terme en la gestió d’altres malalties infeccioses com l’Èbola o el MERS. Malgrat que requereix destinar força recursos en investigació, però com va demostrar el cas africà, es poden implementar solucions de salut mòbil en entorns de baixa conectivitat i recursos escasos. Així, el ‘contact tracing’ és un sistema d’actuació que pot reduir la propagació de la malaltia i alhora rebaixar les mesures de distanciament social, amb el corresponent impacte social, polític i econòmic. Segons un estudi del Big Data Institute de l’Universitat d’Oxford, la combinació de quarantena i aïllament amb ‘contact tracing’ podria reduir el nombre de reproducció del virus (R0) per sota d’1 i controlar així la pandèmia de forma eficaç.

No obstant això, els reptes que planteja respecte la seva implementació són diversos: en primer lloc, l’eficàcia i la cobertura poblacional; en segon lloc, la interoperabilitat i, en tercer lloc, la privacitat de les dades. El ‘contact tracing’ requereix d’una forta penetració dels smartphones, al mateix temps que un treball d’alfabetització digital. “La traçabilitat digital és possible, però es probable que requereixi compromisos profunds amb les llibertats civils” explica en Benedict Macon-Cooney. Són molts els exemples de països que ja han aplicat aquestes mesures i els seus resultats (Corea del Sud, Taiwan, Singapur), però presenten limitacions com la retallada de la privadesa en el tractament de les dades així com la dubtosa eficacia quan no s’aconsegueix una cobertura digital del 60-75% de la població. Estats Units, Europa i Regne Unit ja estan valorant l’incorporació de mesures semblants, però aquestes societats són més susceptibles a la vulneració de drets en qüestions que comprometen la seva intimitat. Hi ha solucions descentralitzades?Conclusions

Hi ha diverses iniciatives fora dels governs que tracten d’oferir alternatives transparents, pactades, voluntàries i, sobretot, amb garanties. Entre d’altres, l’estudi destaca Private kit: Safe Paths (MIT) que emmagatzema 28 dies de dades d’ubicació GPS i les posa a disposició dels funcionaris sanitaris, Covid Watch (Stanford University, CoEpi i NextTrace), apps basades en tecnologies Bluetooth com TraceTogether a Singapur i al Regne Unit amb projectes de l’NHSX. En aquesta línia sembla força interessant el model alemany que a partir de l’app GeoHealth es dona la possibilitat -de forma voluntària- de cedir l’historial de dades d’ubicació si han estat positius per coronavirus.  

Per a que tot això funcioni s’ha d’establir ràpidament criteris i protocols d’actuació per evitar problemes entre els diferents proveïdors en l’interoperabilitat, fomentar la col·laboració així com descentralitzar les solucions. La vigilància severa és poc probable que tingui cabuda en les nostres societats, però encara hi ha marge de maniobra en aquesta visió dins els marcs legals i culturals existents. És fonamental per a la seva eficàcia combinar mesures de Contact Tracing amb limitacions en la circulació de persones per tal d’abaixar la ratio de reproducció del virus. Les solucions digitals comprometen la privadesa dels usuaris, la clau és que esdevinguin mesures excepcionals de caràcter temporal i siguin legitimades amb la mobilització ciutadana, l’alta participació i, sobre tot, el foment d’una cultura cívica digital. Taiwan n’és un exemple.  


Accedeix a l’article complet.

back to top