
COVID-19: Can the EU avoid an epidemic of authoritarianism?
Ian Bond i Agata Gostyńska-Jakubowska
2020
Abstract
El Centre for European Reform es pregunta si les mesures aplicades pels diferents estats membres de la Unió Europea dirigides a fer front a la pandèmia del coronavirus són proporcionades i justificables a l’hora de restringir drets i llibertats fonamentals. En aquest sentit, assenyala directament al govern hongarès liderat per Viktor Orbán, i afirma que aquest ha pres mesures antidemocràtiques davant les quals Europa no pot restar immòbil.
Idees principals
- A més d’Hongria, hi ha altres estats europeus que estan adoptant mesures autoritàries per fer front a la pandèmia, com en el cas de Polònia, on el govern s’ha negat a declarar l’estat d’emergència pel fet que permet a les regions aplicar mesures sense el seu consentiment i així ostenta un control total sobre el país.
- L’article subratlla la necessitat de la continuació de l’activitat dels Parlaments per fer un seguiment de la declaració de l’estat d’emergència i controlar les mesures aplicades pel govern. Mentre a Polònia, Espanya, França i Itàlia l’activitat de la cambra legislativa es manté activa, a Hongria ha cessat per complet.
- Els autors posen al mateix nivell les mesures restrictives aplicades a Espanya, França o Alemanya que les aplicades a Hongria.
Conclusions
Segons els autors, hi ha un important risc de que es prenguin mesures excessives i desproporcionades. Per això remarquen que els estats han de tenir en compte l’acord entre els ministres de justícia europeus, on es garanteix el respecte al dret i als valors europeus en qualsevol de les mesures imposades als ciutadans davant d’aquesta situació.
L’article assenyala la inefectivitat del procediment previst a l’article 7 del TUE per aquells casos on els estats membres no respecten els valors promoguts per la UE, pel fet que requereix la unanimitat de tots els altes estats, una fita quasi impossible d’assolir.
Accedeix a l’article complet.