Europe Under Siege
Fabian Zuleeg, Janis Emmanouilidis
2020

Abstract

En aquest article, el director executiu i el director d’estudis de l’European Policy Centre analitzen com ha gestionat la crisi de la Covid-19 fins ara la Unió Europea i dibuixen línies d’actuació que la Unió hauria de seguir per estar a l’alçada de la situació, pal·liar els efectes de la crisi econòmica i social, assegurar la seva supervivència i seguir mantenint la confiança dels ciutadans.



Idees principals
  • Les polítiques públiques han de gestionar el risc de forma proactiva i enfocar-se al pitjor cas possible per evitar que aquest s’acabi materialitzant. La reacció excessiva, en aquest cas, és la millor manera d’actuar.
  • És necessària la coordinació entre governs per frenar un virus que és global i no té en compte les fronteres.
  • La Unió Europea és l’instrument ideal per articular una resposta que vagi més enllà dels Estats nacionals i el seu rol és i serà fonamental en la gestió de la crisi sanitària i de la crisi econòmica post-pandèmia. Si Europa no aconsegueix millorar la gestió de la situació i segueix fent com ha fet fins ara, decaurà de manera significativa la confiança que hi tenen els ciutadans.
  • En matèria econòmica, Europa hauria d’implantar les següents mesures: impulsar un estímul fiscal coordinat per estabilitzar l’economia; fer servir els fons de manera proactiva; relaxar les normes sobre els ajuts als Estats; mantenir una política monetària relaxada; preparar-se per una potencial crisi bancària i financera; assegurar una xarxa de seguretat amb el Mecanisme Europeu d’Estabilitat; alleugerir l’ambient empresarial, sobretot per les PIMEs i els autònoms; prevenir un impacte econòmic més gran després de la sortida del Regne Unit de la UE.
  • La crisi s’ha de fer servir per accelerar les transicions fonamentals a les que s’enfronta Europa, sobretot la digital i la climàtica.


Conclusions

L’article conclou que cal una resposta coordinada entre els estats membres, que arribi a temps per pal·liar els efectes de la crisi i que demostri el valor de la UE en la gestió de reptes com el que vivim en l’actualitat. En aquest sentit, no hi ha temps a perdre; els líders europeus han de demostrar que estan disposats a fer el que calgui.


Accedeix a l’article complet.

back to top