
How the EU should co-ordinate an end to the Covid-19 lockdown
John Springford
2020
Abstract
Com s’ha d’afrontar el desconfinament, a Europa? S’ha demostrat que la millor manera d’aturar el virus és amb el distanciament social a través del confinament total de la població, però hi hauria alguna manera de poder aïllar només els casos positius i els seus contactes? És possible, però per fer-ho calen molts recursos i cal desenvolupar el coneixement que permeti dur-ho a terme. A priori, sembla que una barreja entre la realització de tests massius a la població i el seguiment dels ciutadans a través d’apps seria la manera més efectiva. No obstant això, cal no precipitar-se i seguir treballant per poder-ho fer de la manera més segura.
Idees principals
Molts països europeus ja s’estan plantejant com afrontar el desconfinament, però l’article adverteix que encara queda molt camí per recórrer i que degut al fet que la malaltia pot ser transmesa per malalts asimptomàtics caldrà anar molt amb compte amb les mesures que s’implementin. Si no hi ha ni vacuna ni tractament, l’única manera de frenar els contagis és amb mesures de distanciament social. Alguns governs europeus estan plantejant alternatives al confinament total de la població que passen per l’aïllament de casos específics a través d’apps que permeten fer un seguiment.
Per tal que això fos efectiu, caldria que almenys un 55% de persones tingués l’app instal·lada, xifra difícil d’assolir si no és obligant la població a fer-ho. Les democràcies liberals europees segurament tindran més dificultats per sortir del confinament de la manera com ho ha fet la Xina, ja que aquí és més difícil implantar mesures rígides de control de la població sense que aquestes siguin qüestionades. Tot i així, els governs occidentals i les empreses de tecnologia ja estan cooperant per poder fer servir les dades d’apps per frenar el virus, sempre respectant els requisits de seguretat.
L’article remarca, però, que per tal que les apps de seguiment siguin efectives és imprescindible que es facin proves massives per detectar casos positius i els contactes i que, tot i així, pot ser que tot això acabi no funcionant. Les properes setmanes seran clau, perquè els països començaran a aplicar algunes mesures de desconfinament i podrem veure què funciona i què no.
Conclusions
Cal que el desconfinament es produeixi de manera curosa i coordinada per garantir que no hi ha rebrots de la malaltia: els països europeus han de desenvolupar la seva capacitat per fer proves i fer un seguiment de la població. De moment, no hi ha cap certesa de quina és la manera més efectiva de dur a terme el desconfinament, i per això caldrà estar atents als efectes de les intervencions que s’adoptin a partir d’ara. És millor endarrerir el procés i desenvolupar les capacitats i el coneixement que permetin fer efectiu el desconfinament que fer-ho de manera ràpida i descontrolada.
Accedeix a l’article complet.