
International order and the European Project in times of COVID-19
Nathalie Tocci
2020
Abstract
L’ordre liberal internacional, així com la Unió Europea, han estat constantment desafiats per nous poders i noves amenaces en els últims d’anys, com el cas de la Xina, Rússia o l’Amèrica de Donald Trump, provocant importants crisis polítiques a nivell mundial. La crisi sanitària que estem vivint actualment podria ser el detonant per a posar fi a aquest sistema polític amb el que fins a dia d’avui coneixem el sistema intrnacional. No obstant, també podria resultar ser un factor clau per revertir la situació de desafiament constant a aquest ordre, en particular per a la Unió Europea, commoguda per crisis econòmiques i migratòries. Això dependrà exclusivament de la reacció d’Europa per fer front a la pandèmia.
Idees principals
- La UE podria ser un actor clau si desenvolupa un paper exemplar sobre com afrontar aquests cops a l’economia global i evitar el col·lapse del sistema amb importants reaccions cap a l’autarquia i el proteccionisme estatal.
- El silenci d’Europa davant del requeriment d’Itàlia perquè se’ls proporciones material sanitari, i la reacció italiana davant del silenci no va fer sinó confirmar el creixent euroesceptisieme que està sorgint arreu del país. I no només a Itàlia, a Alemanya, en el primer discurs on Angela Merkel es dirigia als seus ciutadans no es va sentir ni una vegada la paraula Europa.
- Xina podria resultar ser la gran vencedora de la pandèmia. El seu comportament solidari envers Europa davant de la crisi del COVID-19, a diferència de Washington, que ha apostat per menysprear el virus i comportar-se insolidàriamennt pot marcar un abans i un després en la geopolítica. Xina ha guanyat la guerra de la propagada.
- La crisi actual revela la insuficiència de l’ordre actual i assenyala la necessitat d’actuar amb més coordinació i cooperació global en el marc de les Nacions Unides reduint els acords febles i augmentant el nombre d’acords vinculants.
Conclusions
Amb la crisi del coronavirus han sortit a la llum les debilitats de la globalització, la interdependència i la integració. Un virus que va començar a la Xina s’ha escampat arreu del món i actualment perjudica l’economia mundial assenyalant les mancances i les facilitats del sistema sobre el que estan construïdes les societats. L’exposició d’aquestes facilitats i la reacció de tots els països de tancar-se en el seu propi territori no ha de fer-nos caure al parany de un sistema no liberal que és, en definitiva, allò reclamat per populistes i euroescèptics, sinó que ha de ser una oportunitat per combatre’ls.
La crisi sanitària representa una oportunitat pel projecte europeu, que sempre s’ha construït sobre les cendres d’altres crisis. Ara es el moment de protegir els seus ciutadans, de garantir els valors que representa i defensar un sistema multilateral basat en normes.
Accedeix a l’article complet.