Joint European Roadmap towards lifting COVID-19 containment measures
Ursula von der Leyen i Charles Michel
2020

Abstract

La Comissió Europea, juntament amb la col·laboració de la presidència del Consell Europeu, presenten un ful de ruta per tal que els Estats Membres actuïn coordinadament en l’aixecament progressiu de les mesures de confinament adoptades per fer front al nou brot de coronavirus. Fan una crida a la unitat per superar les “friccions politiques existents” mentre proposen una sortida gradual del confinament i pautes per l’obertura de fronteres a l’exterior.Idees principals

La relaxació del grau de confinament comportarà l’aparició de nous casos, en conseqüència, s’haurà d’estar alerta pel que fa al brot de nous casos i procedir de nou a prendre mesures de confinament si fos necessari. La transparència en la transmissió de la informació a la ciutadania és fonamental.

Existeixen tres criteris a tenir en compte a l’hora de determinar l’aixecament de mesures de confinament: criteris epidemiològics, la suficient capacitat dels sistemes de salut i l’adequada capacitat de seguiment dels nous casos, com la realització de probes a gran escala.

La UE i els seus Estats Membres han de guiar-se per tres principis bàsics: 

  • Les mesures que s’adoptin han de basar-se en criteris científics i donar prioritat a la salut pública. 
  • Les mesures que s’adoptin han de ser objecte de coordinació entre Estats Membres, la falta de coordinació podria produir efectes negatius entre ells i crear friccions polítiques. 
  • El respecte i la solidaritat entre els Estats Membres segueix essent un aspecte essencial.  

La UE està adoptant les següents mesures per donar suports als Estats: 

  • Recollir dades i desenvolupar un sistema sòlid de comunicació.
  • Crear un marc per el seguiment de contactes i l’enviament d’advertències als ciutadans sobre el seu risc en funció de la zona on es troben mitjançant la utilització d’aplicacions per a dispositius mòbils.
  • Ampliar la capacitat de realitzar probes i harmonitzar les metodologies corresponents.
  • Augmentar la capacitat i resiliència dels sistemes de salut i la capacitat en matèria d’equips de protecció individual.
  • Treballar en el desenvolupament d’una vacuna, tractaments i medicaments segurs i eficaços.


Conclusions

Les mesures es publiquen després de tota la incertesa que acompanya aquest moment que està vivint la Unió Europea i el món i del gran cost econòmic i social que està provocat a tota la societat i amb l’objectiu de recuperar el funcionament normal de l’economia i de manera sostenible.

Aquest full de ruta no és sinó una crida a tots els líders europeus per fer front a la pandèmia de manera coordinada amb l’objectiu de preparar una estratègia i un pla de recuperació global i una inversió sense precedents, talment ho afirmen Ursula von der Leyen i Charles Michel.


Accedeix al document complet del full de ruta.

back to top