La guerra global contra el coronavirus
Álvaro Leandro
2020

Abstract

Des de CaixaBank Reserch presenten un informe sobre l’impacte econòmic que han tingut les mesures de contenció per fer front al nou brot de coronavirus, que han afectat de ple la majoria de societats del planeta irelentir-ne la seva propagació. Les mesures per evitar el contagi i el col·lapse del sistema sanitari han comportat una forta caiguda de l’activitat econòmica arreu del planeta; el confinament i la reducció del comerç transnacional ha provocat una disminució de la demanda, interna i externa, que s’ha traduït en la reducció a mínims històrics d’importants indicadors econòmics com el PMI.



Idees principals
  • Segons especulacions macroeconòmiques del mateix grup, es preveu un creixement mundial del PIB l’any 2020 del -0,4%, essent l’impacte del coronavirus en el creixement econòmic d’un 3,5 p.p, una xifra que assimilen a la de la Gran Rescissió de l’any 2008-2009, tot i que subratllen l’elevat grau d’incertesa del moment.
  • Amb l’objectiu de mitigar aquests efectes els diferents governs han posat en funcionament plans per amortitzar aquests cops com programes d’avals a crèdits bancaris i línees de crèdit per reforçar la liquiditat o mesures temporals de treball.
  • Exposa algunes de les mesures aplicades per alguns dels governs europeus més afectats –Itàlia, Espanya, França i Alemanya– així com per la Comissió Europea, que ha suspès les seves regles pressupostaries, permetent un augment de la despesa pública.


Conclusions

El Banc Central Europeu també ha impulsat programes de compres d’actius nacionals amb una quantitat fins ara mai vista, no obstant, a pesar d’estar disposat a fer-ho, el BCE està limitat per el nombre de deute que pot comprar en determinats països i, en conseqüència, no podrà assumir tals quantitats d’actius nacionals.

Totes aquestes qüestions posen en dubte la continuïtat de l’eurozona, que ha estat el centre d’atenció aquests últims dies i en el paper que hi juguen els diferents governs, amb posicions clarament diferenciades entre Nord i Sud, essent els segons els més afectats per aquesta pandèmia.


Accedeix a l’article complet.

back to top