
Monitoring covid-19 contagion grownth in Europe
Arianna Agosto, Alexandra Campmas, Paolo Giudici i Andrea Renda
2020
Abstract
Diversos investigadors del think tank belga CEPS presenten un estudi on apareixen diversos mapes i estadístiques interactives que es van actualitzant diàriament en funció de les dades de nous casos en diferents països del planeta publicades per la OMS. Així, la corba que es dibuixa en les diferents taules estadístiques permet identificar l’estat del brot, la seva evolució temporal, la taxa de reproducció del virus i la relació amb les mesures de prevenció que s’implementen per frenar-ne la seva expansió en els països més afectats i en altres països seleccionats.
Idees principals
- El model economètric presentat pels investigadors permet controlar l’evolució de la corba de contagi i fer-ne una avaluació comparativa de l’evolució del contagi amb els diferents enfocaments de polítiques en diferents períodes de temps i ubicacions. Alhora, permet identificar en una probabilitat del 80% el nombre de nous contagis del dia següent.
- Els investigadors utilitzen el R0, el nombre bàsic de reproducció del virus per determinar-ne la seva contagiositat en els països seleccionats i reproduir-la en les taules estadístiques.
Conclusions
- Els països que experimenten un procés explosiu de virus (França, Itàlia i Espanya) amb persistents brots de contagi, requereixen la implementació ràpida de mesures de prevenció com ara quarantena, proves difuses i fins i tot bloqueig complet.
- Als països amb un gran nombre de contagis però amb un creixement dels contagis inferior (Alemanya) han d’imposar restriccions lleus, com el distanciament social o aïllament de zones concretes.
- A llocs on el brot sembla estar controlat (Noruega i Dinamarca), s’ha de ser prudent amb les mesures, o podrien comportar un cost social superior als beneficis.
- Els països amb mesures restrictives baixes però amb un nombre persistent o a l’alçada casos de contagi (Països Baixos, Suïssa i Regne Unit), haurien de revisar les seves mesures.
Accedeix a l’informe complet.