
Seven early lessons from the coronavirus
Ivan Kratsev
2020
Abstract
Ivan Kratsev de l’European Council on Foregin Relations analitza set aspectes que diferencien la crisi del coronavirus de qualsevol altra crisi viscuda fins al moment. L’actual és una crisi dominada per la incertesa i les especulacions dels seus efectes polítics, socials i econòmics a curt i a mitjà termini. Alhora, l’autor subratlla la importància d’aquesta situació per determinar els efectes que tindrà sobre les futures respostes de la Unió Europea davant de qualsevol altre crisi.
Idees principals
- Primera lliçó: La crisi del coronavirus obligarà al retorn del gran govern, en el sentit de que retornarà confiança de la població en els seus líders, sempre en funció de la seva efectivitat a l’hora de prendre les mesures econòmiques i socials necessàries per frenar la pandèmia.
- Segona lliçó: Els nacionalismes en sortiran reforçants. Aquesta crisi ha profunditzat una situació ja existent al món, però sobretot a Europa, on els Estats Membres han optat per mesures unilaterals i el tancament de fronteres centrant-se exclusivament en els seus nacionals.
- Tercera lliçó: Aquesta crisi ha generat un enorme consens sobre les opinions dels experts, a diferència de crisis anteriors, ara es respecte la seva opinió i la població hi confia les seves pròpies vides. Ha tornat el professionalisme.
- Quarta lliçó: Alerta sobre les derives autoritàries de diferents governs, com la Xina, però també lloa la seva resposta exemplar, que ha permès frenar la pandèmia, i compara el seu paper amb el dels EE.UU., que, després del seu retard i la seva inacció, pot ser el gran perdedor.
- Cinquena lliçó: Ara els governs han de dir a la població que es quedi a casa i la seva eficàcia per superar aquesta pandèmia dependrà de la seva capacitat de coaccionar a la població perquè així ho faci.
- Sisena lliçó: Un conflicte intergeneracional. Si fins ara els joves eren els més implicats en lluites com la del canvi climàtic i retreien als adults la destrucció del seu futur, la situació és a la inversa. Ara els adults, es senten més vulnerables per a manca de voluntat dels joves de canviar el seu estil de vida.
- Setena lliçó: Els governs es veuran abocats a escollir entre salvar vides o salvar l’economia.
Conclusions
La crisi del coronavirus transformarà la resposta de la Unió Europea davant d’altres crisis a les que ha fet front en altres ocasions, i la Unió serà qüestionada, tot i que està per veure fins a quin punt aquesta crisi afectarà el futur del projecte europeu.
Accedeix a l’article complet.