The culture and politics of the coronavirus
Monika Sie Dhian Ho
2020

Abstract

A les pàgines de la revista Clingendael, Monika Sie Dhian Ho, directora general del Netherlands Institute of International Relations, fa una reflexió sobre les diferents perspectives culturals i polítiques a l’hora de prendre les mesures necessàries per tal de fer front a la pandèmia del Coronavirus, que ha arribat a tots els racons del planeta. A mesura que la pandèmia s’escampa per tot el món, es fan cada vegada més evidents les diferències culturals entre regions i també les diferències en les diverses cultures polítiques arreu del planeta.



Idees principals
  • Aquestes diferencies, com assenyala l’autora venen donades per la resposta del govern, doncs mentre alguns centren els seus esforços a curt termini, altres a llarg termini, o mentre que d’altres prenen mesures dràstiques de forma unilateral altres tenen una perspectiva més multilateral i col·lectiva, així com també hi ha notables diferències entre les mesures implementades pel govern en funció de la ideologia del partit o la coalició de govern.
  • També són notables les diferències en la perspectiva de la cultura de la protecció, mentre que als països europeus es tendeix a tenir una perspectiva més individualista on hi ha una important demanda de les màscares FFP2, que són aquelles que eviten que et contagiïs, en canvi, a la Xina hi ha una àmplia cultura de protecció col·lectiva generalitzada, on una mascareta senzilla s’usa per evitar que un mateix contagi als altres.
  • Un altre aspecte a destacar de la crisi del coronavirus, més enllà de les diverses perspectives culturals, és l’intent de la Xina d’augmentar la seva influència en aquelles organitzacions internacionals que tenen un paper important en aquesta crisi sanitària, com l’Organització Mundial de la Salut. Un exemple d’aquesta intenció és l’enviament de milions de mascaretes al continent europeu.


Conclusions

L’autora afirma que és important comprendre la cultura política de cada una de les regions per entendre les seves respostes davant de la pandèmia. Aquesta serà un crisis clau per les polítiques europees, tant socials com econòmiques, sobretot pel que fa a cultura solidària i de cooperació de tots els seus Estats Membres. Per concloure, Monika Sie Dhian Ho es pregunta si ara que els Estats Units estan ocupats aplicant mesures unilaterals per superar el coronavirus, serà el moment de la Unió per començar a jugar un paper geopolític, un dels objectius que els seus nous líders, la presidenta de la Comissió i el president del Consell, van subratllar en el seu discurs de presa de possessió del càrrec.


Accedeix a l’article complet.

back to top