
The EU needs to step up its response to the Covid-19 outbreak
Agata Gostyńska-Jakubowska i Luigi Scazzieri
2020
Abstract
Segons aquest article del Centre for European Reform, la primera resposta de la Unió Europea a la crisi del coronavirus va ser lenta, maldestre i descoordinada, cosa que va fer augmentar les crítiques cap a la Unió i els seus dirigents. Durant les últimes setmanes, han estat freqüents els atacs cap a la UE i les crítiques a la seva poca eficàcia per part d’un major nombre de sectors, no només els típicament euroescèptics. No obstant això, més tard la UE ha demostrat tenir la capacitat d’implantar mesures per lluitar contra la crisi econòmica i sanitària. L’article repassa aquestes mesures i n’assenyala d’altres que haurien de guiar l’actuació de la UE a partir d’ara per tal de poder sortir de la crisi de manera més o menys exitosa i reforçar la seva legitimitat.
Idees principals
Les lliçons que ens forçarà a aprendre la crisi del coronavirus són:
- La UE va actuar amb retard i de manera descoordinada quan el virus va començar a propagar-se a Itàlia. No obstant això, seria injust dir que no ha fet res per donar suport als estats membres: la Comissió Europea ha activat fons pels sistemes sanitaris nacionals i les empreses; ha proveït alguns estats amb material sanitari; ha relaxat les mesures de préstec i ha cooperat amb les autoritats nacionals de protecció dels consumidors per evitar que interessos privats facin negoci de l’escassetat de productes sanitaris.
- Cal que la UE actuï de manera més efectiva. Els riscos de no fer-ho són elevats: augmentaria la crisi i creixeria l’euroescepticisme. L’article assenyala les següents propostes que la UE hauria de seguir:
- Cal evitar que el mercat únic pateixi un sotrac i que no augmenti el proteccionisme.
- Cal que hi hagi mesures per compartir el deute i evitar que els danys a l’eurozona augmentin.
- La UE hauria de tenir un rol més actiu a l’hora de coordinar les mesures de tancament de fronteres per garantir que es manté el comerç i el proveïment de serveis bàsics.
- La UE hauria de fer servir una nova estratègia de comunicació per donar a conèixer la seva tasca i coordinar una resposta contra les fake news.
- Cal aconseguir tancar el pressupost de 2021-2027.
Conclusions
Segons aquest article, dir que aquesta crisi conduirà a l’enderrocament de la UE és exagerat, però la manera com la Unió respongui al coronavirus definirà l’horitzó de l’eurozona i la percepció que en tenen els ciutadans. Si la UE no esta a l’alçada d’aquest repte, quedarà debilitada i perdrà legitimitat, però si actua de manera resolutiva i eficient podria sortir reforçada de la crisi.
Accedeix a l’article complet.