Will modernity survive the corona infection?
Peter Knoope
2020

Abstract

El coronavirus està sotmetent el món sencer a una prova d’estrès i està tenint un impacte en molts àmbits: en el sistema econòmic, el sistema sanitari, la governança, la recerca acadèmica, la comunicació, els sistemes socials i els sistemes de valors. Aquest article del Clingendael Institute analitza l’impacte concret en cadascun d’aquests sistemes i conclou que pot ser que la modernitat no superi la prova d’estrès a la qual la sotmet la crisi del coronavirus. Cal, doncs, repensar el paradigma modern en què vivim.



Idees principals

L’article analitza l’impacte que està tenint la pandèmia de la Covid-19 en els diversos sistemes que articulen el nostre món. 

  • El sistema econòmic és el primer perdedor i està demostrant ser dèbil i poc resilient, però això no hauria de sorprendre’ns perquè no és la primera vegada que el sistema econòmic no aconsegueix resistir una crisi 
  • Els estats individuals, a l’hora de gestionar la crisi es decanten o bé cap a un model liberal o bé cap a un model autocràtic. 
  • El sistema sanitari és el nostre maldecap més gran: depenem de la medicina per sobreviure i el desbordament dels sistemes sanitaris nacionals que hem vist fins ara no és gaire tranquilitzador. 
  • Els sistemes socials també son sotmesos constantment a una prova d’estrès i els ciutadans es debaten a nivell individual entre actuar de manera solidària o fer-ho de manera egoista posant l’essència de la dinàmica social en risc. 


Conclusions
  • La modernitat i la manera com s’havien redefinit els sistemes socials, polítics, sanitaris i econòmics estan en risc i podria no superar-se la prova que constitueix la crisi del coronavirus. 
  • Cal repensar i refundar el paradigma modern en què vivim. 


Accedeix a l’article complet.

back to top