In this article, Marc Sanjaume sets out the main perspectives that political philosophy can offer with regards to the Catalan conflict. The first section addresses the reasons for secession according to existing theories; the second section contains a brief review of anti-secessionist arguments; the third focuses on the deliberative aspect of secession; and finally, the fourth section outlines a critique of the contractual approach to the right of secession devised by Pau Bossacoma in his work Justice and the legality of secession: a theory on national self-determination from Catalonia (Justícia i legalitat de la secessió: una teoria de l’autodeterminació nacional des de Catalunya).

This article forms part of issue 42 of the IDEES magazine, “The justice of secession”, published in print format between January and April 2016. The PDF article is available to download in Catalan below.

IDEES 42 portada
Marc_Sanjaume

Marc Sanjaume

Marc Sanjaume Calvet és politòleg. Actualment és professor de Ciència Política a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i membre del Grup de Recerca en Teoria Política (GRTP). És Doctor en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra i ex assessor en matèria de política comparada a l'Institut d'Estudis de l'Autogovern de la Generalitat de Catalunya. Ha estat investigador visitant a l'Institut de Governança de la Universitat d'Edimburg (Escòcia, Regne Unit) i a la Universitat de Laval (Quebec, Canadà). També va fer una estada de recerca postdoctoral al Centre de recherche interdisciplinaire sur la diversité et la démocratie de la Universitat del Québec a Montréal (UQAM). El seu camp de recerca és la teoria política, especialment les teories de la democràcia en relació al pluralisme cultural (secessió, autodeterminació, nacionalisme i multiculturalisme). Col·labora amb alguns mitjans de comunicació, entre els quals Nació Digital, i és impulsor del blog d'anàlisi política El pati descobert. És autor de llibres com Catalunya, un pas endavant (2013) i també de nombroses publicacions acadèmiques, entre les quals "Moralism in theories of secession: a realist perspective" (2019) i "How Fair Is It? An Experimental Study of Perceived Fairness of Distributive Policies" (2020).