Jaume López presents the conclusion of a series of debates on constituent processes around the world and points out that a constituent process involving seven men seated in a closed office with a direct line to the military, belongs to an obsolete analogue era. Moreover, the same can be said of a constitutional text written with its back to the populace. A constituent process is an opportunity to put the fundamental principles of a democratic regime into practice. It is the power of the people, the power of citizenry at its finest hour. It is an opportunity to put into practice all that we have learned in this series of debates, and one that cannot be missed.

This article forms part of issue 44 of the IDEES magazine, “Constituent processes around the world”, published in print format in October 2017. The PDF article is available to download in Catalan below.

Jaume_López

Jaume López

Jaume López és politòleg i investigador. Professor de Teories de l'Acció Col·lectiva i investigació social, és Doctor en Ciència Política per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Es va llicenciar en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un màster en Teoria Política i Social per la UPF i un màster en Filosofia de les Ciències Socials per la London School of Economics and Political Science. Les seves línies de recerca inclouen la democràcia i la seva relació amb la ciutadania, la sobirania i els mitjans de comunicació, les teories de l’acció col·lectiva, el capital social i la gestió dels comuns, així com la filosofia de la ciència aplicada a l’anàlisi de les estratègies explicatives en les ciències socials. És autor de diverses publicacions com Referèndums. Una immersió ràpida (2017) i Dret a decidir: de Catalunya al món. L’autodeterminació al segle XXI (2017).