Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític?

Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític?
Pere Almeda i Samaranch, Jordi Muñoz, Jordi Amat, Gemma Ubasart, César Colino, Ignacio Molina, Jaume López, Zelai Nikolas, Mario Zubiaga
2021

El Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i la revista IDEES, juntament amb l’editorial Los Libros de la Catarata, han coeditat el llibre Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític? Una reflexió exhaustiva i plural, amb més d’una seixantena de veus que analitzen el conflicte que ha definit la política catalana i espanyola dels últims anys. El volum, que ja es pot trobar a les llibreries en català i en castellà, és fruit del diàleg col·lectiu iniciat fa prop d’un any a la revista IDEES. El llibre recull les reflexions de persones amb perfils molt diferents que, des de l’acadèmia, la política, l’activisme o el periodisme –i des de l’àmbit català, espanyol i europeu– teixeixen una diagnosi molt diversa sobre els fets dels últims anys, especialment arran del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i fins al moment actual. Una iniciativa orientada, sobretot, a la formulació de propostes per a la negociació i resolució del conflicte en un moment en què el diàleg torna a estar al centre de l’agenda.

El llibre està estructurat en quatre eixos: el primer se centra en el debat dins del moviment independentista, amb la coordinació de Jordi Muñoz. El segon àmbit analitza el debat a Catalunya, sota la coordinació de Jordi Amat i Gemma Ubasart. El tercer eix, coordinat per Ignacio Molina i César Colino, analitza el conflicte català des de la perspectiva espanyola i de l’Estat. Finalment, a través de la col·laboració amb l’Institut Eusko Ikaskuntza i sota la coordinació de Jaume López, Zelai Nikolas i Mario Zubiaga, el quart àmbit reflexiona sobre com canalitzar els conflictes territorials i les demandes de sobirania en el marc de la Unió Europea.

Entre les autores i autors que hi han participat hi ha noms com Francesc-Marc Álvaro, Jordi Cuixart, Marc Sanjaume, Marina Subirats, Josep Maria Vallès, Tània Verge, Joan Ridao, Xavier Domènech, Sonia Andolz, Daniel Innerarity, Ignacio Sánchez-Cuenca, Javier Zarzalejos, Manuel Arias Maldonado, Michael Keating, Alain-G. Gagnon, Michael van Walt, Nicola McEwen o Nicolas Levrat, entre molts d’altres. L’edició del volum ha anat a càrrec de Pere Almeda, director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, que en el pròleg de presentació remarca que “l’ambició d’aquest llibre és la d’esperonar i contribuir a un diàleg polític urgent, definint les propostes i alternatives i traçant alguns dels camins transitables que haurien de permetre resoldre democràticament el conflicte”.

El llibre es pot adquirir a les llibreries o a través del lloc web de l’editorial Los Libros de la Catarata.

Autors i autores participants
  • El debat dins l’independentisme: El debat dins l’independentisme: Francesc-Marc Álvaro, Sara Bailac, Albert Botran, Xavier Godàs, Jordi Graupera, Marina Llansana, Albert Noguera Fernández, Roger Palà, Marta Pascal, Lluís Pérez Lozano, Maria Rodó de Zárate, Marc Sanjaume, Mireia Vehí, Maria Vila.
  • El debat a Catalunya: El debat a Catalunya: Sonia Andolz, Xavier Arbós, Marc Arza, Mercè Barceló, Astrid Barrio, Antoni Castells, Jordi Cuixart, Xavier Domènech, Carol Galais, Juan Milián Querol, Félix Ovejero, Joan Ridao, Marina Subirats, Josep Maria Vallès, Tània Verge Mestre, Maite Vilalta.
  • El debat a l’Estat: El debat a l’Estat: Eliseo Aja, Manuel Arias Maldonado, Josep Mª Castellà Andreu, Núria González Campañá, Angustias Hombrado, José Fernández Albertos, Rocío Martínez-Sampere, Daniel Innerarity, José María Lassalle, Ramón Máiz, Máriam Martínez-Bascuñán, Lucía Payero López, Juan Claudio de Ramón, Juan Rodríguez Teruel, Ignacio Sánchez-Cuenca, Javier Zarzalejos.
  • El debat a Europa: El debat a Europa: Sergiusz Bober, Jorge Cagiao Conde, Elisenda Casañas Adam, Donatella della Porta, Alain G. Gagnon, Michael Keating, Nicolas Levrat, Costanza Margiotta, Nicola McEwen, Francesco Palermo, Matt Qvortrup, Nikos Skoutaris, Michael van Walt van Praag, Timothy William Waters.
back to top