Javier Pérez Royo afirma que la reforma de l’estructura de l’Estat és una tasca bàsicament de reforma constitucional i no de reforma estatutària. La delimitació de la posició de l’Estat i de les comunitats autònomes està fixada i no pot ser modificada mitjançant la reforma dels estatuts d’autonomia. Això exigiria la reforma de la Constitució. La reforma dels estatuts únicament pot tenir com a objectiu el perfeccionament de la pròpia fórmula d’autogovern, però no la fórmula de govern estatal. Malauradament, el bloqueig de la reforma constitucional ha portat al fet que s’hagi recorregut a la via de la reforma estatutària per mirar d’activar-la. Proposar-se com a objectiu allò que hom no pot assolir duu inevitablement a la frustració.

Aquest article forma part del número 27 de la revista IDEES, “Catalunya, Euskadi, Espanya: noves transicions”, publicat en format paper en l’edició d’octubre/desembre de 2005. Us podeu descarregar el PDF de l’article a continuació.​

Javier_Perez_Royo

Javier Pérez Royo

Javier Pérez Royo és jurista, professor i Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla. Va ser rector de la Universitat de Sevilla entre 1988 i 1992 i president de la Conferència de Rectors d’Espanya. És autor de diverses publicacions com La reforma de la Constitución (1987), Curso de derecho constitucional (1996) i La reforma constitucional inviable (2015). Col·labora habitualment a la secció d'opinió de El Diario i també en altres mitjans de comunicació.