En aquest article, Ronald Inglehart i Pippa Norris afirmen que el professor Samuel Huntington tenia raó només en part. La línia de fractura cultural que divideix el món occidental del món musulmà no fa referència a la democràcia sinó al gènere. Segons un nou estudi, els musulmans i els seus homòlegs occidentals volen la democràcia; tanmateix, es tracta de móns molt separats pel que fa a les seves actituds vers el divorci, l’avortament, la igualtat de gènere i els drets dels homosexuals, cosa que no fa presagiar res de bo per al futur de la democràcia a l’Orient Mitjà.
Aquest article forma part del número 23-24 de la revista IDEES, “Tot revisant Huntington i el xoc de civilitzacions”, publicat en format paper en l’edició de juliol/desembre de 2004. Us podeu descarregar el PDF de l’article a continuació.


Pippa Norris
Pippa Norris és politòloga i professora de la càtedra McGuire de Política Comparada a la John F. Kennedy School of Government de la Universitat de Harvard. També imparteix docència a la Universitat de Sydney i és fundadora i directora del projecte de recerca Electoral Integrity Project, vinculat a les dues universitats. El seu camp d’investigació es basa en la recerca comparada de l’opinió pública i els processos electorals, les institucions i cultures polítiques, la política del gènere i les comunicacions polítiques. És autora d'obres com A Virtuous Circle (2000), Digital Divide (2001), Democratic Phoenix (2002), Rising Tide (2003), Electoral Engineering (2004), Sacred and Secular (2004), Driving Democracy (2008), Democratic Deficit: Critical Citizens Revisited (2011), Making Democratic Governance Work: The Impact of Regimes on Prosperity, Welfare and Peace (2012), Why Electoral Integrity Matters (2014) i Why Elections Fail (2015).

Ronald Inglehart
Ronald F. Inglehart és Catedràtic de Ciències Polítiques i professor investigador de l’Institut d'Investigacions Socials de la Universitat de Michigan. És cofundador de l’Eurobaròmetre i dirigeix l’Enquesta Mundial de Valors (World Values Survey). Les seves investigacions se centren en els canvis dels sistemes de creences i el seu impacte en el canvi social i polític. Les seves publicacios més destacades aquests darrers anys són Rising Tide: Gender Equality in Global Perspective (2003), Human Beliefs and Values: A Cross-Cultural Sourcebook based on the 1999-2001 Values Surveys (2004), Changing Values and Beliefs in 85 Countries: Trends from the Values Surveys (2008) i Cosmopolitan Communications: Cultural Diversity in a Globalized World (2009).