Philippe Van Parijs apunta en aquest article que Bèlgica té plantejats dos reptes fonamentals: d’una banda, si vol seguir sent un país democràtic viable, el poble belga ha de disposar d’un espai comú per al debat i la presa de decisions (repte de Mill); d’altra banda, els estats, en anar-se transformant en empreses, veuran restringida la seva capacitat per reduir les desigualtats en la renda causades pel funcionament del mercat (repte d’Strange). Segons l’autor, la Unió Europea –que ha d’afrontar, a nivell interestatal, reptes molt similars– pot treure més d’una lliçó de l’experiència belga.
Aquest article forma part del número 9 de la revista IDEES, “Noves tecnologies: realitats i miratges”, publicat en format paper en l’edició de gener/març de 2001. Us podeu descarregar el PDF de l’article a continuació.


Philippe Van Parijs
Philippe Van Parijs és filòsof i economista polític. És professor de la Facultat de Ciències Econòmiques, Socials i Polítiques de la Universitat Catòlica de Lovaina (UCL), on dirigeix la càtedra Hoover d'Ètica Econòmica i Social des de l’any 1991. Van Parijs és un dels fundadors de la Xarxa Europea de Renda Bàsica i ha escrit llibres com Real Freedom for All. What (if anything) can justify capitalism? (1995) i Basic income: a simple and powerful idea for the twenty-first century (2004). És internacionalment conegut per ser un dels defensors del concepte de renda bàsica i també per oferir un dels primers tractaments sistemàtics als problemes de la justícia lingüística.