El premi Nobel d’economia Amartya Sen apunta que entre la gran varietat de successos que s’han produït al segle XX, en darrera instància no li resultaria gens difícil d’escollir-ne un com l’esdeveniment preeminent d’aquest període: el creixement de la democràcia. Amb això no vol negar que altres esdeveniments també han resultat importants, però considera que en un futur llunyà, quan la gent miri enrere per determinar​ ​què va succeir en aquest segle, li serà difícil no concedir la primacia a l’emergència de la democràcia com la forma de govern més acceptable per damunt de qualsevol altra.

Aquest article forma part del número 6 de la revista IDEES, “Present i futur del catalanisme polític”, publicat en format paper en l’edició de gener/març de 2000. Us podeu descarregar el PDF de l’article a continuació.

Idees-f-6
Amartya_Sen

Amartya Sen

Amartya Sen és economista i filòsof. L'any 1998 va rebre el Premi Nobel d’Economia per les seves contribucions en l'àmbit de l’economia del benestar. Ha obtingut un ampli coneixement pel seu treball en qüestions relacionades amb la fam, les teories del desenvolupament humà, la teoria de l’elecció social, la justícia econòmica i social i els mecanismes subjacents a la pobresa. Des de 1972 ha treballat a l’Índia, al Regne Unit i als Estats Units. És autor d’un índex que mesura la pobresa en base al benestar dels individus, l'Índex de Desenvolupament Humà, utilitzat per a molts investigadors, i ha exercit de professor d’Economia i Economia Política i Filosofia a les Universitats de Harvard, Oxford, London School of Economics, Delhi School of Economics i la Jadavpur University de Calcuta. És membre del Trinity College de Cambridge i el 2017 va ser guardonat amb el Premi Johan Skytte de Ciència Política. És considerat l’economista indi més destacat i un dels principals pensadors i intel·lectuals en l’àmbit mundial. La seva obra més reconeguda és Poverty and Famines: An Essay on Entitlements and Deprivation (1981).