En aquest article, Robert Cooper argumenta que, l’any 1989, els sistemes polítics internacionals dels darrers tres segles van arribar a la seva fi a Europa: l’equilibri de poder i l’ambició imperial. Aquell any va marcar no només la fi de la Guerra Freda sinó també, i de manera més significativa, la fi del sistema d’Estats a Europa, el qual era vigent des de la Guerra dels Trenta Anys. L’onze de setembre de 2001 va mostrar-nos una de les implicacions d’aquest canvi.

Aquest article forma part del número 22 de la revista IDEES, “Immigració i cohesió social”, publicat en format paper en l’edició d’abril/juny de 2004. Us podeu descarregar el PDF de l’article a continuació.

Idees-f-22
Robert_Cooper

Robert Cooper

​Robert Cooper és un diplomàtic i assessor britànic expert en política i relacions internacionals. Actualment, és assessor especial de la Comissió Europea per Birmània. Ha estat ambaixador del Regne Unit en nombrosos països, d’entre els quals destaquen Japó i Alemanya (abans de la reunificació). També ha exercit de representant especial del Foreign Office a Afganistan fins l'any 2002, quan va començar a treballar per a la Unió Europea com a Director General d’Afers Exteriors, Polítics i Militars. Des de 2007 és membre de l’European Council on Foreign Relations. Ha publicat nombrosos articles i llibres sobre relacions internacionals, entre els quals hi ha The Post-Modern State and the World Order (2000), The Post-Modern State (2002) i The Breaking of Nations: Order and Chaos in the Twenty-First Century (2003).