A què es dedica AFR-IX Telecom?

AFR-IX telecom és un operador d’infraestructures i telecomunicacions fundat l’any 2013 amb seu a Barcelona. És propietari de l’estació d’aterratge Barcelona Cable Landing Station, un open port que té prevista la seva posada en marxa durant primer trimestre de 2022 amb la voluntat de ser un port digital de referència al Mediterrani i amb capacitat de fins a 8 cables submarins. AFR-IX també és propietari del nou cable submarí Medusa que connectarà els països del Nord d’Àfrica amb el Sud d’Europa i farà connexions Est-Oest per poder connectar des d’Egipte a Portugal a l’Atlàntic.

Al continent africà, AFR-IX és un operador de telecomunicacions amb llicències a països com Sud-àfrica, Nigèria, Ghana, República Democràtica del Congo, Mali, Burkina Faso, Sierra Leone, Níger i Camerun. AFR-IX ofereix dades, MPLS, SDN i solucions gestionades avançades a empreses i operadors de telecomunicacions a l’Àfrica.

Quina estratègia heu seguit per internacionalitzar-vos a l’Àfrica Subsahariana?

Més enllà d’expandir l’activitat d’AFR-IX al continent africà, sempre hem buscat crear aliances amb operadors locals, ja que pensem que és la millor manera de satisfer les necessitats de telecomunicacions d’Àfrica. Podem dir que ells aporten el coneixement local i nosaltres les eines. En aquest sentit, la nostra activitat a l’Àfrica va començar l’any 2013 amb operacions a tres països del Golf de Guinea coincidint amb l’activació del cable ACE i en només 5 anys, els nostres serveis ja arribaven gairebé al 70% del continent africà. Addicionalment, l’any 2018 vam obrir les primeres oficines d’AFR-IX a Sierra Lleona i Burkina Faso i un any després vam fer un salt important amb l’obertura d’oficines regionals a Ghana, Mali y DRC; i la consolidació final va ser l’any 2020 amb les filials de Camerun i Sud-àfrica. Cal destacar també la disponibilitat d’una xarxa panafricana de IXP (punts d’intercanvi d’internet). Actualment AFR-IX compta amb sis IXP a la regió: NAPAfrica (Sud-àfrica), IXPN (Nigèria), DjIX (Djibouti), Asteroid IXP (Kènia), KinIX (República Democràtica del Congo) i MOZ-IX (Moçambic). El nostre objectiu final és millorar les comunicacions entre els països de tot el continent africà, i entre Àfrica amb Europa i els Estats Units d’Amèrica.

Quina és la vostra experiència en aquesta regió?

Amb una trajectòria de negoci relativament curta, el nostre balanç de resultats és molt positiu per les fites aconseguides: llicència a 9 països i oficines filials. D’altra banda, ens sentim orgullosos de comptar al nostre staff amb una plantilla plurinacional amb professionals d’origen africà, un valor afegit per entendre bé les necessitats específiques del mercat.

Què destacaríeu del mercat africà?

Àfrica és un continent on les diferències digitals encara són molt grans. Amb 453 milions d’usuaris, la penetració d’internet només representa el 34% de la població. Malgrat que això suposa un augment del 10% respecte al 2019, encara hi ha una gran bretxa digital si ho comparem amb xifres d’Europa on la penetració és del 84%. Cal afegir també que la penetració d’internet al continent africà també està molt per sota de la mitjana mundial (59%), amb un augment del 7% respecte al 2019. No obstant això, malgrat la presència d’aquesta bretxa digital, el continent està mostrant tecnologies emergents creatives i els països estan avançant en la millora de la penetració de dades, tant a l’àmbit particular com empresarial. L’objectiu d’AFR-IX sempre ha estat aquest: millorar la connectivitat de les empreses a l’Àfrica. Gràcies a les noves connexions terrestres i submarines que connecten Àfrica amb la resta de continents, la xarxa global d’internet s’ha vist notablement millorada i és especialment important per impulsar l’economia dels països africans. Com a coneixedors de la realitat, treballant in situ als països africans, podem afirmar que la connectivitat d’Àfrica no té marxa enrere i estem molt satisfets de contribuir, des de l’àmbit privat, en un futur més pròsper pel territori, injustament oblidat pel sector TIC.

AFR-IX telecom

AFR-IX Telecom és un operador de telecomunicacions amb llicència que ofereix dades, MPLS, SDN i solucions gestionades avançades a l'Àfrica a empreses, operadors internacionals i operadors de telecomunicacions. AFR-IX Telecom ja posseeix llicències a Espanya, Portugal, els EUA, Sud-àfrica, Nigèria, Ghana, la República Democràtica del Congo, Mali, Burkina Faso, Sierra Leone, Níger i el Camerun. AFR-IX Telecom té la xarxa panafricana Metro Ethernet més gran i segura i ofereix serveis de cobertura global a l'Àfrica. Gràcies als seus més de 50 POP a l'Àfrica, Europa i Amèrica, AFR-IX brinda connectivitat fiable i resistent amb països connectats per cables submarins i terrestres.