Conferència: La construcció de l’Europa Social
El març de 2019, el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) va inaugurar el cicle “El futur del projecte Europeu” amb la conferència del professor Philippe Van Parijs sobre la construcció de l’Europa Social. L’acte, que va tenir lloc a l’Aula Europa —seu de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona— també va comptar amb la participació dels ex diputats del Parlament Europeu Jordi Solé i Ramon Tremosa. L’ex Secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell, va moderar la conversa posterior entre Van Parijs, Solé i Tremosa.
La conferència de Van Parijs va tenir com a punt de partida l’economista austríac Friedrich August von Hayek (Viena, 1899), defensor d’una federació multinacional de caire liberal i considerat un dels pares del neoliberalisme. Hayek va ser el protagonista involuntari del debat, ja sigui per reforçar el seu punt de vista o bé per donar-li la volta entorn a la necessitat d’una Europa més social.
Durant la seva intervenció, Van Parijs va citar Hayek per recórrer a la idea utòpica de federació multinacional liberal. El pensador belga va capgirar el plantejament de Hayek per il·lustrar la necessitat d’avançar cap a la creació d’un marc compartit de polítiques socials a la Unió Europea. I és que en el moment actual, en el qual està en joc el futur del projecte d’integració, hi ha qui creu que cal tornar enrere i re-nacionalitzar competències. Van Parijs, en canvi, va explicar que cal apostar per la creació d’institucions en l’àmbit de la UE que acompanyin el Mercat únic, encara que en aquests moments sigui inabastable parlar d’un Estat del Benestar europeu. Així, va sostenir que aquesta és la millor manera de garantir les quatre llibertats lligades al mercat comú: garantir la lliure circulació de mercaderies, de capital, de servei i de persones és apostar també per una Europa social.
En el moment de l’intercanvi d’opinions, els eurodiputats van coincidir en la manca de voluntat actual per aprofundir en la dimensió política i social de la UE. “No veig pràcticament ningú que estigui a favor de més Europa. La majoria de partits polítics i estats membres que conformen la Unió Europea estan en contra de cedir més sobirania a la UE i, per tant, a favor de menys integració”, va assenyalar Tremosa.