Diàleg: Revisitant Europa, de la història als valors

Marina Garcés, Philipp Blom

Què en podem aprendre de la història d’Europa? Podem revisitar el llegat de la Il·lustració radical i recuperar la ruptura i el desafiament que van suposar aquelles idees? En aquesta conversa, Marina Garcés i Philipp Blom reflexionen sobre el passat compartit amb una interpel·lació directa al present.

L’Europa moderna i el seu imaginari cultural neixen amb l’esclat de la Il·lustració i la irrupció de valors cosmopolites com la pau, la llibertat, la fraternitat o el progrés de les ciències. Mentre el discurs europeu feia d’aquests valors un mite fundacional modern i emancipador, en paral·lel la seva història s’endinsava en un projecte de domini que desembocaria en alguns dels episodis més foscos de la humanitat com el colonialisme o l’holocaust.

Avui, en un moment d’enormes incerteses i canvis globals, Europa és un concepte que es desdibuixa enmig de les tensions que provoca l’auge del nacional-populisme i la xenofòbia, l’euro-escepticisme i l’austeritat neoliberal o la crisi demogràfica i els nacionalismes d’estat. En aquest diàleg, l’historiador i escriptor alemany Philipp Blom i la filòsofa Marina Garcés reflexionen sobre Europa des de la història i la filosofia per orientar els valors que cal reivindicar avui. La conversa està moderada pel director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Pere Almeda.

“La Il·lustració radical passa per reivindicar els angles morts i racons foscos de la filosofia, i estendre al conjunt dels humans el judici equitatiu i antidogmàtic.”

Marina Garcés

“La racionalitat pot servir-nos per interpretar el món però és la passió el que ens hi connecta. […] Crear un motiu per a l’esperança és l’unica escapatòria a l’ascens d’un règim autoritari.”

Philipp Blom
Marina_Garces

Marina Garcés

Marina Garcés és filòsofa i assagista. Durant 15 anys, ha exercit de professora titular de Filosofia a la Universitat de Saragossa i actualment és professora de Pensament filosòfic i científic contemporani a la Universitat Oberta de Catalunya. És una de les impulsores del col·lectiu de pensament crític Espai en Blanc i, en els darrers anys, ha publicat Filosofia inacabada (2015), Fora de classe: textos de filosofia de guerrilla (2016), Nova il·lustració radical (2017), Ciutat Princesa (2018) i Humanitats en acció (2019).


Philipp_Blom

Philipp Blom

Philipp Blom és historiador, escriptor i periodista. És autor de diversos assajos sobre la història d'Europa de principis del segle XX, entre els quals destaquen l'obra Gente peligrosa: el radicalismo olvidado de la ilustración europea (2010), La fractura: vida y cultura en Occidente 1918-1938 (2015) i Años de vértigo (2010), on descriu la dècada i mitja abans de l’esclat de la Primera Guerra Mundial.

back to top