Diàleg: Revisitant Europa, de la història als valors

Marina Garcés, Philipp Blom

“La Il·lustració radical passa per reivindicar els angles morts i racons foscos de la filosofia, i estendre al conjunt dels humans el judici equitatiu i antidogmàtic.”

Marina Garcés

“La racionalitat pot servir-nos per interpretar el món però és la passió el que ens hi connecta. […] Crear un motiu per a l’esperança és l’unica escapatòria a l’ascens d’un règim autoritari.”

Philipp Blom

Què en podem aprendre de la història d’Europa? Podem revisitar el llegat de la Il·lustració radical i recuperar la ruptura i el desafiament que van suposar aquelles idees? En aquesta conversa, Marina Garcés i Philipp Blom reflexionen sobre el passat compartit amb una interpel·lació directa al present.

L’Europa moderna i el seu imaginari cultural neixen amb l’esclat de la Il·lustració i la irrupció de valors cosmopolites com la pau, la llibertat, la fraternitat o el progrés de les ciències. Mentre el discurs europeu feia d’aquests valors un mite fundacional modern i emancipador, en paral·lel la seva història s’endinsava en un projecte de domini que desembocaria en alguns dels episodis més foscos de la humanitat com el colonialisme o l’holocaust.

Avui, en un moment d’enormes incerteses i canvis globals, Europa és un concepte que es desdibuixa enmig de les tensions que provoca l’auge del nacional-populisme i la xenofòbia, l’euro-escepticisme i l’austeritat neoliberal o la crisi demogràfica i els nacionalismes d’estat. En aquest diàleg, l’historiador i escriptor alemany Philipp Blom i la filòsofa Marina Garcés reflexionen sobre Europa des de la història i la filosofia per orientar els valors que cal reivindicar avui. La conversa està moderada pel director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Pere Almeda.

Marina_Garces

Marina Garcés

Marina Garcés és filòsofa i assagista. Durant 15 anys, ha exercit de professora titular de Filosofia a la Universitat de Saragossa i actualment és professora de Pensament filosòfic i científic contemporani a la Universitat Oberta de Catalunya. És una de les impulsores del col·lectiu de pensament crític Espai en Blanc i, en els darrers anys, ha publicat Filosofia inacabada (2015), Fora de classe: textos de filosofia de guerrilla (2016), Nova il·lustració radical (2017), Ciutat Princesa (2018) i Humanitats en acció (2019).


Philipp_Blom

Philipp Blom

Philipp Blom és historiador, escriptor i periodista. És autor de diversos assajos sobre la història d'Europa de principis del segle XX, entre els quals destaquen l'obra Gente peligrosa: el radicalismo olvidado de la ilustración europea (2010), La fractura: vida y cultura en Occidente 1918-1938 (2015) i Años de vértigo (2010), on descriu la dècada i mitja abans de l’esclat de la Primera Guerra Mundial.

back to top