​El politòleg i escriptor Michael Keating analitza com en els últims anys hi ha hagut una explosió de l’activitat internacional per part de les regions i les nacions sense Estat arreu del món, especialment a Europa. L’any 2002, hi havia més de dues-centes ‘ambaixades’ regionals a Brussel·les, que feien i fan un paper de lobby sobre la Comissió Europea, connectades les unes amb les altres i implicades en l’emergent política europea de les comunitats. En aquest sentit, Catalunya també ha cercat de menar una gran part de la seva paradiplomàcia a través d’organismes publicoprivats, amb objectius concrets en afers de desenvolupament econòmic o cultural.

Aquest article forma part del número 15-16 de la revista IDEES, “Catalunya, Foreign Affairs”, publicat en format paper en l’edició de juliol/desembre de 2002. Us podeu descarregar el PDF de l’article a continuació.

Idees-f-15-16
Michael_Keating

Michael Keating

Michael Keating és ​politòleg i escriptor expert en nacionalisme, política europea, política regional i descentralització. És Catedràtic de la Universitat d'Aberdeen, on fa classes sobre política escocesa, i ex director del ESRC Scottish Centre on Constitutional Change de la Universitat d'Edimburg. Durant 40 anys, ha escrit sobre política escocesa i ha publicat àmpliament sobre nacionalisme i política territorial a Espanya, França, Itàlia, Bèlgica i Canadà. Entre les seves publicacions destaquen Nations against the State: The New Politics of Nationalism in Quebec, Catalonia and Scotland (Macmillan, 1996), Plurinational Democracy: Stateless Nations in a Post-Sovereignty Era (Oxford University Press, 2001), The Independence of Scotland (Oxford University Press, 2009), Rescaling the European State (Oxford University Press, 2013) i Debating Scotland (Oxford University Press, 2017).