Quin és l’estat dels drets humans al món? Quines són les amenaces a les llibertats civils? En el marc del dossier ‘En defensa de la democràcia: els drets civils i polítics amenaçats al segle XXI‘, publicat a la revista IDEES, el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, l’Oficina de Drets Civils i Polítics i l’Institut de Drets Humans de Catalunya presenten sis informes regionals que analitzen la vulneració de drets fonamentals i la incidència de la repressió política al món durant el període 2015-2020. Cada informe està enfocat a unes àrees geogràfiques específiques, que inclouen Europa, Amèrica Llatina, Àsia, el Magrib i el Màixriq, l’Àfrica subsahariana, els Estats Units, la Xina i Rússia.
Els informes, elaborats per persones expertes de diverses institucions de referència en l’àmbit dels drets humans –Amnistia Internacional, ECOSUR, l’Escola de Cultura de Pau, la Federació Internacional pels Drets Humans (FIDH), l’IDHC, el grup d’Estudis Africans (GEA) i Africaye– identifiquen les principals tendències i formes en què s’expressa la repressió política a cada regió, fent una relació dels drets i llibertats vulnerats i del col·lectius afectats. S’assenyala també als responsables, posant exemples de situacions i vulneracions concretes i analitzant especialment les restriccions de drets fonamentals que s’han produït durant la pandèmia de la COVID-19. Finalment, cada informe formula propostes per a l’eradicació de la repressió política amb l’objectiu de garantir la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals.
L’acte de presentació, que es farà aquest dijous 11 de març a les 12h del migdia, comptarà amb la presència de les entitats i institucions que han participat en el projecte i dels autors i autores que han elaborat els informes:
El diàleg es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.