Notes internacionals CIDOB

Lecciones de una crisis global: coronavirus, orden internacional y el futuro de la UE
Pol Morillas
2020

Abstract

En aquest article, el director del CIDOB, Pol Morillas, analitza fins a quin punt la situació actual podria ser un punt d’inflexió en l’era de la globalització, quines lliçons ens ensenyarà sobre les democràcies, els autoritarismes, l’ordre internacional, l’auge del populisme, les perspectives per la cooperació internacional i el paper de la UE.



Idees principals

Les lliçons que ens forçarà a aprendre la crisi del coronavirus són:

  • Es reforçarà el gir ideacional del sistema internacional en un món cada cop més multipolar i, tot i els errors, el poder normatiu xinès podria augmentar.
  • En el debat sobre la capacitat dels autoritarismes i les democràcies a l’hora de gestionar la crisi, l’element clau és l’eficàcia de les mesures que s’apliquen, més que el tipus de règim que les impulsa.
  • El coronavirus mostra els límits del populisme, per la necessitat de coneixement expert i la centralitat de les institucions en la gestió de la crisi.
  • Cap potència tindrà prou capacitat per escriure de manera aïllada les regles d’un nou re-ordenament global.
  • Si la salut i la seguretat de les persones recobren centralitat, serà necessari que el projecte europeu protegeixi millor els seus ciutadans i garanteixi avenços en la construcció social.


Conclusions

La crisi del coronavirus ens forçarà a considerar aquestes lliçons sobre les nostres democràcies, sobre els autoritarismes i sobre l’ordre mundial. La situació actual podria ser el punt d’inflexió que capgirés el món en els sentits que l’article descriu, redefinint i qüestionant els rols de poder a nivell internacional, el rol de la UE, l’èxit del populisme.


Accedeix a l’article complet.

back to top