Spring 2020 Economic Forecast: A deep and uneven recession, an uncertain recovery
European Commission
2020

Abstract

La Comissió Europea publica un informe econòmic en el qual pronostica les previsions econòmiques de la primavera d’aquest any 2020. L’informe anuncia que, malgrat totes les respostes polítiques que s’han donat, tant per part de la UE com per part dels estats membres, serà un any on l’economia de la Unió registrarà una rescissió majúscula, seguida per un rebot profund i desigual. Sentencien la caiguda d’un 9,4% del PIB a Espanya, essent un dels pitjors pronòstics de l’Eurozona, juntament amb Itàlia i França.Idees principals
  • L’economia de la Unió Europea es contraurà un 7,5% aquest any 2020 i creixerà al voltant del 6% durant el proper 2021. El pronòstic per a l’eurozona és gairebé similar.
  • Tot i que la pandèmia ha afectat a la totalitat dels Estats Membres de la Unió, la repercussió econòmica d’aquesta crisi sanitària no serà simètrica en tots ells. Aquestes diferències es podran veure agreujades no només per l’evolució de la pandèmia a l’interior de cada país, sinó de la seva estructura econòmica i la seva capacitat de donar resposta mitjançant polítiques d’estabilització.
  • Asseguren que les repercussions seran molt més severes que les de la rescissió econòmica de l’any 2008, equiparant-les amb la Gran Depressió. Afirmen que l’única manera de sortir-ne més forts és actuar coordinadament i amb respostes fermes tant a nivell nacional com europeu.
  • No s’espera una recuperació completa de totes les pèrdues d’aquest any fins a finals del proper 2021 pel fet que la inversió serà baixa i el mercat laboral no estarà recuperat, doncs pronostiquen un alt nivell de persones aturades.


Conclusions

La Comissió pronostica un augment del dèficit públic i del deute dels estats membres, que s’han vist obligats a aplicar mesures pressupostaries extraordinàries per donar resposta als danys econòmics provocats per la pandèmia. Malgrat totes aquestes especulacions, el nivell d’incertesa és molt elevat i els riscos d’un possible rebrot són presents en tot moment. Sense una estratègia conjunta de recuperació en l’àmbit europeu hi ha un risc molt elevat de que sorgeixin obstacles en el mercat únic i divergències econòmiques, financeres i socials entre estats; per això és necessari actuar coordinadament per evitar una pandèmia més greu i de major duració.


Accedeix a l’informe complet.

back to top