Algunes de les conseqüències de la crisi econòmica sense precedents que va afectar Catalunya i la resta d’Europa des de l’any 2008 semblen haver-se adherit amb força en la nostra mentalitat. En l’àmbit de les idees, aquesta transformació és tan profunda que ha generat conceptes paradoxals, però en cap cas contradictoris, com el que proposa el pensador britànic John Gray: lumpenburgesia. Un joc de paraules? No, en absolut: hi ha una generació de joves que tenen al cap el mateix estil de vida que els seus pares, però només un terç dels seus ingressos. Aquests canvis suposen, realment, un canvi de valors? Si aquest canvi és real, quina traducció política pot tenir a mitjà o fins i tot a llarg termini? Tot plegat implica necessàriament una reformulació de conceptes, com ara els de dreta i esquerra?

Aquest article forma part del número 41 de la revista IDEES, “La mirada ideològica: les nocions de dreta i esquerra en les representacions visuals”, publicat en format paper en l’edició de setembre/desembre de 2015.

Ferran_Saez

Ferran Sáez Mateu

Ferran Sáez Mateu és filòsof i escriptor. Professor titular a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull, entre 2011 i 2015 va ser director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat, entre d’altres, els assaigs Michel de Montaigne: Dels Caníbals (1992), La invenció de l'Home (premi Pere Calders 1996), El crepuscle de la democràcia (premi Josep Vallverdú 1998), Els bons salvatges (2008), Vides improbables (2010) i el breviari Una estranya forma de vida (2016). També és autor de les novel·les Les Ombres errants (2012) i La nit contra tu (2016).