​En aquest article, Ferran Sáez i Marc Leprêtre argumenten que qualsevol opció democràtica ha de ser plantejable democràticament a la​ ciutadania. Per definició, el principi de legalitat no pot imposar-se a una voluntat democràtica​ expressada amb totes les garanties, perquè aniria en contra de la seva pròpia font de legitimació.​ ​La mobilització d’una part important de la ciutadania catalana ha posat al descobert les costures​ ​anacròniques d’una legalitat espanyola encara imbuïda d’una idea predemocràtica. Els autors afirmen que la metafísica​ ​constitucional espanyola no podrà impedir per gaire més temps l’expressió de la voluntat d’un​ ​poble que vol decidir el seu futur​.​

Aquest article forma part del número 40 de la revista IDEES, “Una Europa sense Gaudí, sense Casals, sense Dalí…? ”, publicat en format paper en l’edició de setembre/desembre de 2014.

Ferran_Saez

Ferran Sáez Mateu

Ferran Sáez Mateu és filòsof i escriptor. Professor titular a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull, entre 2011 i 2015 va ser director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat, entre d’altres, els assaigs Michel de Montaigne: Dels Caníbals (1992), La invenció de l'Home (premi Pere Calders 1996), El crepuscle de la democràcia (premi Josep Vallverdú 1998), Els bons salvatges (2008), Vides improbables (2010) i el breviari Una estranya forma de vida (2016). També és autor de les novel·les Les Ombres errants (2012) i La nit contra tu (2016).


Marc Leprêtre

Marc Leprêtre

Marc Leprêtre és el responsable d'estudis i prospectiva del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis i investigador en sociolingüística i història contemporània. Les seves àrees de recerca i estudi són la sociolingüística, les llengües minoritàries, la diversitat cultural i els processos de construcció nacional a l'antiga Unió Soviètica. Ha publicat amb Jordi Bañeres Lituània: dels inicis a la tercera independència (1990) i nombrosos articles a revistes com Papeles del Este, El Contemporani, Lengas, Noves SL i Llengua i Ús.