Salida coordinda del confinamiento
Oriol Mitjà i Joel López
2020

Abstract

En aquest informe, els investigadors Oriol Mitjà i Joel López proposen els passos a seguir en una sortida coordinada del confinament. Els autors preveuen que, degut a les particulars característiques d’aquest nou coronavirus –la gran transmissibilitat, el curt període d’incubació i la baixa proporció de població immunitzada (15%)– no es podrà eliminar a curt termini i, per tant, sorgiran brots recurrents durant els pròxims mesos. L’informe té l’objectiu de valorar i proposar eines al sector sanitari i a l’administració pública que permetin implementar les activitats necessàries per controlar el brot.



Idees principals

Per fer-ho, han dividit aquestes eines en quatre paquets de treball, que necessiten la col·laboració tant del sector públic com privat, així com també de la població.

  • Desconfinament seqüencial de persones en risc. Aquest desconfinament serà gradual i es durà a terme en l’ordre invers a les fases de confinament, essent les persones joves i més sanes les primeres a poder sortir de casa seva.
  • Avaluació de la immunitat de la població. En aquest segon paquet s’activa el protocol d’higiene en l’obertura de negocis i s’inicia la realització de l’anàlisi de la població mitjançant la prova ràpida serològica, que es realitzarà en diferents punts d’arreu del territori. En 15 minuts s’obté el resultat, que s’introduirà a en una aplicació dissenyada per fer el seguiment dels casos. En funció d’aquest resultat, hi haurà diferents passos a seguir, i, en el cas que resultat indiqui que la persona ja ha passat la infecció, obtindrà un certificat d’immunitat.
  • Detecció precoç de casos i contactes. En aquesta fase l’objectiu es detectar els nous casos d’infecció, els seus contactes i els focus d’infecció, per fer-ho es duran a terme controls tèrmics i qüestionaris de símptomes, endemés de controls mitjançant la prova ràpida d’antígens o la prova PCR a les persones que presentin símptomes o que hagin estat en contacte amb algun cas positiu. Es recomana descarregar-se l’aplicació a la població on informar de si es tenen símptomes de COVID-19, permetent que el sistema sanitari faci una vigilància d’aquestes dates.
  • Mesures de confinament on/off focalitzades en zones calentes. La tecnologia permetrà la identificació de grups de casos o de zones amb un alt nivell de casos, classificant-les per colors en funció del nivell i, si resulta pertinent, es podrà procedir a un confinament perimetral.


Conclusions

Aquesta proposta és una adaptació del Pla d’Andorra, pel qual ambdós investigadors van ser contractats, i amb el qual s’han obtingut resultats molt positius. A conseqüència d’aquests bons resultats, el govern andorrà va començar a relaxar les mesures de confinament força abans que els països del seu voltant.


Accedeix a l’informe complet.

back to top