Quin és l’estat de la democràcia a l’Àfrica? Com ha evolucionat la repressió política al continent? Quina és la situació de Tanzània? Tundu Lissu, excandidat presidencial i líder opositor tanzà exiliat a Brussel·les, va exposar a Barcelona la seva experiència sobre l’exili, la repressió política i la democràcia al seu país en el marc del seminari “Repressió política i exili a l’Àfrica: el cas de Tanzània“, organitzat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) com a part del monogràfic de la revista IDEES “Àfrica, epicentre d’una realitat canviant“. L’acte va tenir lloc a la Biblioteca de l’Institut Català Internacional per…
El desembre del 2021 vaig participar en una important conferència sobre els partenariats publicoprivats (PPP) a Istanbul, a la qual van assistir principalment representants d’economies emergents. Hi va haver un gran entusiasme pels PPP com a mecanisme per ajudar els països en desenvolupament a assolir els seus objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Cal destacar-ho sobretot tenint en compte la disminució de l’interès mundial pels PPP en els dos últims anys a causa de la pandèmia inesperada de la COVID, que va provocar riscos de força major en tots els projectes . Tal com va assenyalar un dels ponents de la…
A mesura que el món emergeix de la pandèmia de la COVD i s’enfronta als impactes de la invasió russa d’Ucraïna en el subministrament d’aliments i energia hem de pensar a canviar el funcionament de les coses. La COVID ha causat estralls en l’economia. El Banc Mundial estima que la COVID ha sumit més de 147 milions de persones en la pobresa absoluta, amb la qual cosa ha engegat a rodar alguns dels successos dels deu darrers anys i la guerra d’Ucraïna ha fet que els preus del blat i del petroli augmentin en espiral, posant en risc la possibilitat…
L’era del desenvolupament va reordenar el món posteriorment a la Segona Guerra Mundial, dibuixant una geografia dividida entre països “desenvolupats” i “subdesenvolupats”, o pobres. Encara que el concepte “desenvolupament” va existir anteriorment, es va tornar hegemònic quan el govern dels Estats Units, nova potència mundial en aquella època, el va col·locar en el centre de la seva política internacional el 1949. L’Organització de Nacions Unides no només es va crear per evitar futures guerres, sinó també per promoure el desenvolupament en aquelles dues terceres parts del món, sobretot del Sud geopolític, que van ser catalogades com a “subdesenvolupades” en aquell…
Pocs fronts gihadistes han tingut un moment d’horror i glòria més internacional que la insurgència gihadista del nord-est de Nigèria, coneguda com a Boko Haram. El segrest de més de 200 nenes d’una escola de Chibok l’any 2014 va provocar una autèntica commoció internacional, i el moviment #BringBackOurGirls es va fer eco a totes les xarxes socials. La selva de Sambisa, el refugi del líder de Boko Haram, Abubakar Shekau, va arribar a ser l’escena inicial de l’èxit de taquilla Black Panther (2018), on els herois de Wakanda intercepten i redueixen uns combatents gihadistes per alliberar un grup de nenes…
L’abril de 2018, quan Abiy Ahmed va ser designat primer ministre per l’EPRDF (sigles en anglès del Front Democràtic Revolucionari Popular Etíop), la coalició de partits en el govern des de 1995, Etiòpia va semblar obrir-se a una possible transició. Tanmateix, la nit del 3 al 4 de novembre de 2020 començava un conflicte armat entre el govern central i el govern de la regió del Tigre. L’esclat de la guerra civil va semblar truncar el començament de la transició i va obrir un nou capítol en la història de la República Democràtica Federal d’Etiòpia (RDFE). L’enfrontament entre el govern…
En les transicions a la democràcia, sobretot en les de tercera onada a l’Àfrica, es tendeix a donar per fet que es produirà un augment de la participació de les dones en la política, i que la desigualtat de gènere es reduirà. Una de les principals pressuposicions que se solen fer és que les dones seran representades en el govern per altres dones que advocaran per assumptes que afecten específicament les dones (representació substantiva). Un dels mecanismes que els governs africans fan servir per augmentar la representació d’acord amb els desenvolupaments globals és la política de quotes i escons reservats.…
Sud-àfrica, el país que domina el sud del continent per la seva extensió i importància econòmica, apareix com la panacea per a molts dels països inestables de la zona. La realitat socioeconòmica de països fronterers com Zimbàbue, d’un futur sense perspectiva com li ocorre als ciutadans de Lesotho (engolits per la influent Sud-àfrica), de països on els conflictes i la violència han obligat a buscar refugi com en la República Democràtica del Congo (RDC) o abans Ruanda i Burundi, o de països abocats a una emigració eminent per la fam i canvi climàtic, com Madagascar, converteixen a aquest país d’Àfrica…
Idayat Hassan és advocada i directora del think tank africà Centre per la Democràcia i el Desenvolupament (CDD), amb seu a Nigèria. Des de fa anys, investiga sobre els mitjans de comunicació social i l’ús de les TIC per al desenvolupament a l’Àfrica Occidental. També ha reflexionat al voltant de la democràcia, la pau i la seguretat. En aquesta entrevista, Hassan conversa amb Oscar Mateos sobre la realitat nigeriana, des del fenomen de la desinformació i la seva afectació en les pròximes eleccions de 2023 fins a les amenaces per a la seguretat, passant per la lluita contra Boko Haram,…
Adebayo Olukoshi és investigador i professor distingit a la Wits School of Governance de la Universitat de Witwatersrand, a Sud-àfrica. Amb una llarga trajectòria en l’àmbit de les relacions internacionals, la governança i els drets humans, ha ocupat diverses posicions importants: va ser director de l’Institut Africà de les Nacions Unides per al Desenvolupament Econòmic i la Planificació a Dakar, Senegal, i fins fa poc dirigia l’Oficina Regional per a l’Àfrica i l’Àsia Occidental de l’Institut Internacional per a la Democràcia i l’Assistència Electoral (International IDEA). En aquesta entrevista amb Oscar Mateos, Adebayo Olukoshi reflexiona sobre les diverses onades de…
La cooperació al desenvolupament descentralitzada (CDD) no té una definició estadística harmonitzada i sovint es concreta en diversos marcs jurídics i estructures de governança que varien segons els nivells de descentralització de cada país. Els intents de crear una definició unificada de la CDD molts cops no aconsegueixen captar la diversitat d’agents implicats i el seu valor afegit per a la cooperació al desenvolupament i el finançament que ajudin a un desenvolupament i una recuperació sostenibles i inclusius. La CDD pot incloure activitats que van més enllà dels ajuts, o el que es consideren fluxos d’ajut oficial al desenvolupament (AOD).…
L’era de les guerrilles arriba a la seva fi, però no es redueix la violència homicida La segona part del segle XX es va caracteritzar per l’aparició de grups guerrillers al llarg d’Amèrica Llatina. Aquests grups, en la seva gran majoria, seguien el model de la Revolució Cubana i la idea del focusisme del Ché Guevara, és a dir, la creació de focus revolucionaris a tota la regió per no haver d’esperar que es donessin les condicions socials, polítiques i econòmiques per la Revolució. Alguns d’aquests grups utilitzaven les tàctiques de la guerra de guerrilles al camp, i des d’allà…
L’ecofeminisme és un moviment en auge Just abans de l’aparició de l’actual pandèmia, l’any 2019, l’ecofeminisme va viure un renéixer, degut entre altres factors, a la fortalesa del moviment feminista i dels moviments juvenils pel clima tal com ens explicava la pensadora Alicia Puleo. També ens comentava amb gran encert que una altra de les causes d’aquest auge és l’atenció que l’ecofeminisme presta a les dones indígenes que defensen el territori davant l’extractivisme, fins i tot pagant de vegades amb les seves pròpies vides. Moltes joves es veuen identificades amb aquest moviment que va començar el seu camí a principis dels anys…
D’un temps ençà, la gent em pregunta si la tasca de les ONG encara té sentit, o són un vestigi d’una nostra societat que ja està desfasat. I la pregunta següent és si les mateixes ONG han de continuar existint. I cal plantejar-se seriosament si tenen raó. I si no en tenen, explicar bé per què. Quan la cooperació va començar als anys 60, se sustentava bàsicament sobre tres potes, la transferència, la generositat i l’assistència. La transferència, perquè transferia des de casa nostra cap als països —aleshores anomenats del Tercer Món— diners, persones formades i coneixement, mentre també transferia de tornada cap…
El 17 de Desembre de 2001, el Parlament de Catalunya aprovava per unanimitat la llei 26/2001, de cooperació al desenvolupament. Més enllà del seu contingut, el fet de dotar-se d’un marc regulatori, amb rang de llei, i que comportava la creació de nous instruments i estructures, a més d’un clar compromís d’un creixement substancial i sostingut dels recursos, reflectia a la vegada una demanda social i un consens polític. Amb aquest article vull, d’una banda, posar en context el procés d’elaboració de la llei i, de l’altra, destacar els aspectes més innovadors i significatius del text legal. Pel que fa…
Segons Heeks , les tecnologies digitals han tingut un impacte en el desenvolupament internacional que es concreta en tres aspectes: actualment han arribat a gairebé totes les comunitats amb ingressos baixos, tant en contextos urbans com rurals (abast); són un element important en gairebé tots els àmbits i sectors (dimensió), i tenen un paper vital en tot allò relatiu als processos de desenvolupament (profunditat). Ateses les pautes canviants en el camp del desenvolupament internacional, aquests tres tipus d’impacte es poden associar a aquests reptes principals: transformació (els canvis de desenvolupament graduals ja no són suficients), inclusió (presa de decisions més…
La disputa verbal sobre gènere entre un home i una dona és una modalitat de literatura de base oral que, sense arribar a ser un “gènere” com a tal, es troba, inserida o diluïda, en diferents manifestacions expressives. Pot trobar-se en novel·les dialogades com Un peso en el mundo de José María Guelbenzu; és un tema constant als còmics autobiogràfics realitzats a duo per Robert Crumb i Aline Kominsky; és també un implícit en les Entrevistes breus amb homes repulsius de David Foster Wallace, on el procés de lectura implica imaginar les intervencions d’una o diverses interlocutores. Aquest text es…
En els últims anys ens estem habituant a llegir i sentir referències a les “noves masculinitats” o “masculinitats igualitàries”, en un context on certa part de la denominada quarta onada feminista interpel·la directament als homes i alguns se sumen obertament a la lluita feminista. Al seu torn, hi ha un modest però creixent interès per la qüestió masculina tant en l’àmbit acadèmic, com en el social, i d’això es fan ressò els mitjans de comunicació i les xarxes socials. Això fa que ens plantegem preguntes tals com: Per què ocorre això? Quin és l’estat dels estudis i els sabers sobre…
Davant de l’expansió del feminisme…¿què passa amb els homes? “Quan el feminisme contemporani es trobava en el seu moment més intens, moltes dones insistien en el fet que estaven cansades de posar la seva energia en els homes i que volien posar les dones al centre de totes les discussions feministes. […] les pensadores feministes que, com jo mateixa, volíem incloure als homes en els debats érem feministes en qui no es podia confiar perquè ens preocupava el destí dels homes” hooks, b. (2021) La voluntat de canviar. Homes, masculinitat i amor. Manresa: Tigre de paper. L’avenç del feminisme en…
L’octubre del 2021, l’Ajuntament de Barcelona va convidar Jack Halberstam a pronunciar la conferència inaugural del recentment creat Centre de Masculinitats Plural de la ciutat comtal. Aprofitant la seva visita, analitzem amb ell l’evolució de les experiències trans, la masculinitat i les polítiques públiques. Halberstam és una veu destacada tant en els estudis trans com en l’àmbit de la teoria de gènere i queer, i en l’actualitat és professor a la Columbia University de Nova York. Ha publicat diversos llibres sobre aquests temes, alguns dels quals han estat traduïts al castellà per l’editorial EGALES amb la col·laboració de l’activista queer…
A què es dedica AFR-IX Telecom? AFR-IX telecom és un operador d’infraestructures i telecomunicacions fundat l’any 2013 amb seu a Barcelona. És propietari de l’estació d’aterratge Barcelona Cable Landing Station, un open port que té prevista la seva posada en marxa durant primer trimestre de 2022 amb la voluntat de ser un port digital de referència al Mediterrani i amb capacitat de fins a 8 cables submarins. AFR-IX també és propietari del nou cable submarí Medusa que connectarà els països del Nord d’Àfrica amb el Sud d’Europa i farà connexions Est-Oest per poder connectar des d’Egipte a Portugal a l’Atlàntic.…
A què es dedica AIS? AIS Group és una empresa catalana fundada l’any 1987 que es dedica a transformar dades en coneixement útil per prendre decisions òptimes. Som experts en analitzar dades i construir models amb elles per predir i/o optimitzar processos. Per això fem servir especialment tècniques d’intel·ligència artificial (IA) com machine learning per àrees de negoci com el màrqueting, la planificació de la producció, la logística o els recursos humans en sectors com retail, la indústria o sanitat. El nostre creixement més destacat i la nostra internacionalització s’explica principalment per l’aplicació que fem de la IA per la…
A què es dedica AZIMUT 360 / AIGUASOL? Azimut 360 és una cooperativa sense ànim de lucre especialitzada en l’enginyeria i implementació d’instal·lacions solars fotovoltaiques, tant en l’àmbit nacional com internacional. Les principals activitats d’Azimut 360 inclouen la realització de projectes, direccions d’obra, instal·lació i manteniment, així com serveis de formació a usuaris i tècnics i la consultoria energètica. Estem molt especialitzats en projectes d’electrificació rural amb micro-xarxes i en projectes de salut i energia (garantir l’accés a la salut a través de garantir l’accés a l’energia). De la seva banda. Aiguasol és una cooperativa de consultoria energètica d’abast internacional,…
A banda de l’impacte social i macroeconòmic que ha causat la COVID-19, la pandèmia ha canviat en els últims mesos la manera de fer negocis de les empreses catalanes, tant al mercat interior com arreu del món. Els confinaments han provocat aturades de fàbriques, desajustos entre l’oferta i la demanda, canvis d’hàbits de consum, una crisi d’aprovisionament, el trencament de les cadenes de valor i l’augment del preu del transport internacional de mercaderies, entre d’altres. A aquests factors cal sumar-hi l’acceleració dels processos de digitalització i sostenibilitat, dos vectors de transformació que ja eren necessaris i que la pandèmia ha…
L’Europa que l’Àfrica necessita al segle XXI Nicolás Berlanga Martínez Resulta difícil atribuir l’autoria de l’afirmació que els acords estan per incomplir-los. Segons la meva opinió, tot és més simple: els grans acords entre la Unió Europea (UE) i els països africans representen una declaració de grans principis, la majoria d’ells precursors d’una cultura positiva de les relacions internacionals i en favor de respostes concertades als grans reptes del nostre present (el que anomenem «multilateralisme»). Però el dimoni s’amaga en els detalls i aquests es negocien quan toca. I a més evolucionen en el temps. En aquest sentit, l’acord de…
Mai no vaig imaginar viure una emergència d’escala mundial, ni les repercussions en els modes de vida que comporta. Tanmateix, des de l’inici de la quarantena al nostre país, he vist la meva vida des d’una altra terra. Al principi no percebia grans canvis, només el fet d’estar a casa obligatòriament. Pensava que no duraria massa, que la pandèmia acabaria ràpid, ja que semblava un virus com tots. No obstant això, els mitjans de comunicació van substituir la meva confiança per por i confusió, perquè ja no només es tractava de salut, sinó de política i transformació cultural. Luis, 27…
Són les tres de la matinada del dissabte 28 de setembre del 2030. Escric aquest article en una sala de reunions de l’alt edifici de l’ONU a Nova York. Ja fa estona que els caps d’Estat s’han retirat a les seves còmodes suites d’hotel, però els seus representants continuen treballant fins a altes hores de la matinada, esgotats però contents. Les tasses de cafè mig buides es disputen l’espai sobre les taules repletes de documents preliminars. Hi ha molta tensió, perquè es discuteixen fórmules i detalls una vegada i una altra, però en l’aire nocturn hi ha la sensació que…
L’amenaça de noves variants del virus SARS-CoV-2 ens han recordat que l’Àfrica existeix. La pandèmia, allà, segurament ha estat i és tan intensa com a qualsevol altre lloc del món; tot i així les incidències oficials comunicades són molt baixes, talment com el nivell de vacunació. Tothom parla de la manca de vacunes, però realment el veritable problema a molts països africans és la manca d’un servei de salut efectiu (amb recursos humans, cadena de fred…) proper a la població (Availability, Accessibility, Acceptability, Quality). En cooperació per al desenvolupament, reforçar els sistemes de salut dels països amb índexs de desenvolupament…
L’Adam és el cinquè d’una família de 7 germans. Nascut a Tànger, els seus pares originaris de Taza, ciutat de la regió de Fes, al nord-est del Marroc. Als seus 12 anys, l’Adam viu entre el carrer i una petita habitació que la seva mare, la Fàtima, lloga a la medina de Tànger amb els diners que guanya venent flors cada nit al nou i lluent passeig marítim d’aquesta ciutat portuària. Abandonats per un pare violent i poc responsable, han sobreviscut fent del carrer el seu principal proveïdor de recursos. Dona desgastada pel nombre de parts i les repetides violències,…
Cal dir, d’entrada, que discrepo de ple amb l’aplicació del terme descolonització al sector de l’ajuda al desenvolupament. En un article anterior, que vaig publicar a Open Democracy, titulat “Decolonization is a comfortable buzzword for the aid sector” (La descolonització és un terme popular i còmode per al sector de l’ajuda), explico detalladament per què no hi estic d’acord. La qüestió, en la meva opinió, no és si cal trobar una alternativa a la descolonització de la narrativa de l’ajuda, un tema que es debat àmpliament tant en contextos occidentals com no occidentals. Més aviat, es tracta de saber si…