En aquest article, el pensador Kenichi Ohmae defensa que la societat civil ha fet un pas endavant per exigir amb més força que mai unes condicions de vida dignes per a la seva generació i les que la seguiran. Per a l’autor, la qüestió clau és saber determinar on s’han de dirigir aquestes demandes, ja que ni els estats-nació ni les organitzacions internacionals que els agrupen tenen ja la capacitat de satisfer-les plenament. L’autor defensa que el veritable poder econòmic resideix en els anomenats “estats regionals” (dels quals Catalunya n’és un exemple), ja que acullen els “mercats reals”, les “unitats comercials naturals”. Són aquestes les fronteres determinants d’avui en dia, en les quals cal posar el focus, afirma l’autor.

Aquest article forma part del número 38 de la revista IDEES, “Petites nacions, estats viables”, publicat en format paper en l’edició de setembre/desembre de 2013.

Kenichi Ohmae

Kenichi Ohmae és reconegut mundialment com a especialista en estratègia econòmica empresarial. Doctor en Energia Nuclear pel MIT (Massachusetts Institute of Technology), va treballar a Hitachi com a enginyer,  prèviament a integrar-se a Mckinsley & Company com a responsable d’operacions per al Japó. És en aquest càrrec que va començar a assessorar nombroses empreses i es va especialitzar en Economia Global. Tot i el seu enfocament al món empresarial, és ex professor i degà de l’Escola Luskin d’Afers Públics de la UCLA (University of California Los Angeles), i col·labora regularment amb diversos instituts i universitats del Japó i els EEUU. Es deu a Kenichi Ohmae la vulgarització del terme Tríada per designar les tres regions que dominen l’economia mundial (Amèrica del Nord, Europa Occidental i Àsia- Pacífic), juntament amb altres reconegudes contribucions com el Model de les tres “C” i la Societat en forma de “M”.