Aquesta editorial emmarca la resta d’articles d’aquest número, que es pregunta sobre les implicacions que té la mida d’una nació en les seves possibilitats de constituir-se com a Estat. En aquest sentit, la història ens ensenya que no existeix una clara correlació entre la grandària d’una regió i la seva viabilitat com a territori independent, i que la tendència clara és de fragmentació nacional a escala mundial. Donat que una Catalunya dins el model autonòmic espanyol serà sempre condemnada a una situació de “finançament insuficient” i “estrès constant”, l’editorial considera que no hi ha altra sortida que no sigui el dret a l’autodeterminació.
Aquest article forma part del número 38 de la revista IDEES, “Petites nacions, estats viables”, publicat en format paper en l’edició de setembre/desembre de 2013.

Ferran Sáez Mateu
Ferran Sáez Mateu és filòsof i escriptor. Professor titular a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull, entre 2011 i 2015 va ser director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat, entre d’altres, els assaigs Michel de Montaigne: Dels Caníbals (1992), La invenció de l'Home (premi Pere Calders 1996), El crepuscle de la democràcia (premi Josep Vallverdú 1998), Els bons salvatges (2008), Vides improbables (2010) i el breviari Una estranya forma de vida (2016). També és autor de les novel·les Les Ombres errants (2012) i La nit contra tu (2016).