En aquest article, Carles Boix argumenta que Europa alimenta dues tendències contradictòries en relació al futur de Catalunya: major autonomia regional (per raons econòmiques) i un reforçament de l’Estat central (per motius institucionals). Segons l’autor, el fet determinant serà, en aquest context, que es mantingui l’augment de les relacions comercials amb Europa en detriment de les establertes amb la resta de l’Estat. “En l’àmbit econòmic, sense barreres aranzelàries de la Unió Europea, les micronacions es converteixen, un cop més, en projectes polítics perfectament viables”.

Aquest article forma part del número 38 de la revista IDEES, “Petites nacions, estats viables”, publicat en format paper en l’edició de setembre/desembre de 2013.

Carles Boix

Carles Boix es doctorà per Harvard l’any 1995, i actualment exerceix com a professor universitari de Ciències Polítiques a la Universitat de Princeton. Paral·lelament, ha treballat com a assessor al Banc Mundial i al Banc Interamericà de Desenvolupament. Des d’octubre del 2010 és membre de l’Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències, i el 2012 va guanyar el premi Fundació de Catalunya Oberta. Ha escrit diversos llibres, entre els quals destaquen Democracy and Redistribution (2003)  i  Political parties,  growth and equality (1996). És membre fundador del Col·lectiu Wilson i col·laborador del diari Ara, i el setembre de 2015 va signar un manifest de  científics a favor de Junts pel Sí, a més de formar part del Consell Assessor per a la Transició Nacional (2013-2017).