Carles Boix presenta les quatre qüestions que considera crucials a l’hora d’entendre l’evolució del catalanisme i les seves possibilitats de futur: el rol de motor que Catalunya ha jugat sempre a l’estat espanyol; la tensió entre les condicions econòmiques internacionals favorables a una major autonomia política i el restrictiu entorn politicodiplomàtic europeu; el càlcul honest sobre les possibilitats d’èxit de la reforma d’Espanya en clau federal i el grau d’agressivitat i consens social i polític present en l’estratègia del catalanisme. Segons l’autor, només reflexionant profundament sobre aquests quatre àmbits el catalanisme podrà determinar quin és el millor camí a seguir.
Aquest article forma part del número 38 de la revista IDEES, “Petites nacions, estats viables”, publicat en format paper en l’edició de setembre/desembre de 2013.
Carles Boix
Carles Boix es doctorà per Harvard l’any 1995, i actualment exerceix com a professor universitari de Ciències Polítiques a la Universitat de Princeton. Paral·lelament, ha treballat com a assessor al Banc Mundial i al Banc Interamericà de Desenvolupament. Des d’octubre del 2010 és membre de l’Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències, i el 2012 va guanyar el premi Fundació de Catalunya Oberta. Ha escrit diversos llibres, entre els quals destaquen Democracy and Redistribution (2003) i Political parties, growth and equality (1996). És membre fundador del Col·lectiu Wilson i col·laborador del diari Ara, i el setembre de 2015 va signar un manifest de científics a favor de Junts pel Sí, a més de formar part del Consell Assessor per a la Transició Nacional (2013-2017).