Pere Almeda, director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, signa l’editorial d’aquest dossier destacant el momentum en el qual ens trobem, on “el curs de la història i les demandes de la ciutadania clamen per modificar els marcs de convivència establerts en la llei fonamental”. Segons Almeda, durant els últims anys hem sigut testimonis de l’emergència de noves experiències que han posat en entredit la tradicional relació entre el principi representatiu i la participació. Sorgeixen, doncs, nous marcs constitucionals amb els qual tenim l’oportunitat d’emmirallar-nos.

Aquest article forma part del número 44 de la revista IDEES, “Els processos constituents al món. Experiències en democràcia deliberativa”, publicat en format paper en l’edició d’octubre de 2017.

Pere_Almeda

Pere Almeda

Pere Almeda i Samaranch és director de l'Institut Ramon Llull. Anteriorment havia sigut director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis i de la revista IDEES. Jurista i politòleg, té un Diploma d'Estudis Avançats (DEA) en Ciència Política i un postgrau en Relacions Internacionals i Cultura de Pau. És professor associat de Ciència Política a la Universitat de Barcelona. Ha treballat i col·laborat en diverses institucions com ara el Parlament de Catalunya, el Parlament Europeu o el Departament d'Afers Polítics de la Secretaria General de Nacions Unides. Va ser coordinador del projecte internacional del recinte Històric de Sant Pau i de la Fundació Catalunya Europa, liderant la iniciativa Combatre les desigualtats: el gran repte global.