En el marc del “nou constitucionalisme llatinoamericà”, Yanina Welp analitza el procés constituent a l’Equador (2007-2008), amb una Assemblea constituent que va convocar unes 170.000 persones aproximadament (l’1% de la població equatoriana) i l’ús del referèndum com eina democràtica. No obstant això, la politòloga assegura que la Constitució per si sola no comporta canvis radicals en la política i l’economia. Segons Welp, “l’excepcionalitat d’aquests processos no prové del gir evident en matèria de participació, sinó de la lluita política entre l’antiga elit i una coalició emergent que arribava al poder. En aquesta confrontació, la participació ciutadana ha jugat un paper contradictori, ja que combina un valor democràtic prometedor amb la instrumentalització per part del poder polític”.

Aquest article forma part del número 44 de la revista IDEES, “Els processos constituents al món. Experiències en democràcia deliberativa”, publicat en format paper en l’edició d’octubre de 2017.

Yanina Welp

Yanina Welp és Doctora en Ciència Política per la Universidad Pompeu Fabra (UPF). Directora regional per Amèrica Llatina del Centre for Democracy Stu-dies Aarau de la Universitat de Zuric. Ha format part d’equips de recerca a l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3-UOC) a la UPF i la Universitat de Buenos Aires. Ha publicat nombrosos articles sobre democràcia participativa, democràcia electrònica, participació ciutadana i mecanismes de democràcia directa, així com del procés constituent a Equador (2007-2008).