L’exconseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, destaca que ens trobem en un moment propici per repensar els nostres sistemes polítics i les nostres democràcies. Els últims anys, a Europa i arreu, hem presenciat la proliferació d’experiències de nous textos constitucionals amb participació directa de la ciutadania: segons Romeva, la clau al segle XXI ha de ser la participació i el diàleg. Què aporten, doncs, els processos constituents? En paraules de l’exconseller, “la participació directa de la ciutadania qüestiona la representativitat institucional clàssica; ens obliga a imaginar fórmules més horitzontals d’entendre i d’exercir el poder polític”.

Aquest article forma part del número 44 de la revista IDEES, “Els processos constituents al món. Experiències en democràcia deliberativa”, publicat en format paper en l’edició d’octubre de 2017.

Räul Romeva

Raül Romeva és Doctor en Relacions Internacionals i llicenciat en Ciències Econòmiques per la UAB. Ha ocupat diversos càrrecs polítics: va ser diputat al Parlament Europeu per Iniciativa per Catalunya Verds entre (2004 i 2014), adscrits al grup parlamentari Verds/ALE. Ha estat diputat des del 2015 primer per la llista Junts per Catalunya i posteriorment per la d’Esquerra Republicana de Catalunya. El 14 de Gener va ser nomenat per Carles Puigdemont com a membre del Govern de Catalunya a l’ocupar el càrrec de conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. El 27 d’octubre del 2017 seria destituït com a membre del govern en aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.