L’octubre de 2015 la presidenta de Xile, Michelle Bachelet, anunciava a la televisió, en prime time, que se seguiria un itinerari per canviar la constitució xilena. Aquesta experiència constituent va esdevenir una de les més creatives, tant per la incorporació de la ciutadania al procés com per l’ús de les TIC. Es va obrir tot un programa de formació bàsica a la ciutadania en termes constitucionals, que es va anomenar “El Constitucionario”, i que es traduia en una mena de diccionari de conceptes accessible en format paper (fulletons), web i fins i tot a YouTube. Això va comportar que prop de l’1% de la població participés activament en el procés mitjançant els Encuentros Locales Autoconvocados (ELA), una fórmula descentralitzada de contribuir al procés constituent. Aquests grups autoorganitzats elaborarien les Bases Ciudadanas para la Nueva Constitución, partint d’un procés pròpiament deliberatiu en el marc del momentum constituent. Tot un fenomen d’estudi que analitza el professor de Dret Constitucional Francisco Soto.

Aquest article forma part del número 44 de la revista IDEES, “Els processos constituents al món. Experiències en democràcia deliberativa”, publicat en format paper en l’edició d’octubre de 2017.

Francisco Soto

Francisco Soto és advocat i professor de Dret constitucional de la Universidad de Chile. A més, és membre del Consejo Ciudadano de Observadores, una comissió creada per l'expresidenta Michelle Bachelet amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament transparent, ampli i participatiu del procés de debat constituent que es va fer durant el 2016 a Xile. També, forma part del Grup d’Estudis sobre Democràcia i Constitucionalisme (GEDECO) de la Universitat de Barcelona.