Fils Feministes: Seguint el fil del moviment feminista a Catalunya és una recerca documental històrica tant escrita com de fonts orals, fotogràfiques i audiovisuals dels últims 40 anys del moviment feminista de Catalunya, realitzada per Eva Cruells, Joana García-Grenzner, Diego Marchante i María Zafra.

La recerca desenvolupada en el marc d’aquest arxiu articula una diversitat de fils temàtics que els moviments feministes, queer i trans han desenvolupat en els últims 40 anys a Barcelona, vinculant tota una sèrie d’esdeveniments històrics, artistes, col·lectius, accions, campanyes, exposicions i obres, entre d’altres, conformant una amalgama complexa de relacions entre l’art, la política, la memòria i la societat en el nostre context. El projecte posa al centre les històries de vida de les activistes de diferents generacions que han impulsat i sostingut el moviment feminista des dels anys 70. Accediu a la cronologia clicant a la següent imatge:

Per a qüestionar les formes de construcció de l’arxiu i proposar nous formats de visualització de narratives basades en el concepte de genealogies feministes, les autores han dissenyat l’Arxiva FF, un projecte transmedia que es concep com un espai interactiu viu, lliure de codis heteropatriarcals i habitat per cossos i subjectivitats múltiples que relacionen passat, present i futur.

Eva Cruells

Eva Cruells és activista feminista, investigadora i realitzadora audiovisual. La seva trajectòria es relaciona estretament amb la recerca i els projectes que vinculen les oportunitats que ofereix la tecnología digital per a la promoció de l’autorrepresentació i la capacitació de les minories i les dones. És llicenciada en Psicologia Social i té un Màster en Polítiques Públiques i Socials. És membre i fundadora del col·lectiu de dones i tecnología donestech.net i coordina projectes de recerca i acció a l’associació ALIA, Associació de dones per la recerca i la acció. Ha realitzat el documental “Els Fils de Penèlope” (2011), emès a TV3, guanyador del Premio Hispano VII Cine Documental y video independiente de la ciutat de Mèxic (2012) i seleccionat en diversos festivals nacionals i internacionals. També ha dut a terme el documental “Samudaeripen. L’holocaust oblidat” (2015), realitzat per l’associació Veus Gitanes, que pretén rescatar la memòria dels gitanos que van ser víctimes de l’holocaust.


Diego_Marchante

Diego Marchante

Diego Marchante “Genderhacker” és activista transfeminista i artista transmedia. Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, des del 2007 treballa com a docent a la Facultat de Belles Arts de la UB, a la UNIBA i a la UMH. El 2008-10 realitza el Màster en Produccions Artístiques i Investigació de la UB i el Programa d’Estudis Independents del PEI al MACBA, on va desenvolupar els projectes col·lectius “El arte después de los feminismos” (2009) i “Peligrosidad Social: Minorías deseantes, lenguajes y prácticas en los 70-80 en el Estado español” (2010). El 2016 acaba la seva tesi doctoral “Transbutch. Luchas fronterizas de género entre el arte y la política”, un arxiu dels moviments socials i les pràctiques artístiques que han abordat les qüestions de gènere en el context espanyol des d’una perspectiva queer i transfeminista. La seva obra ha estat exposada a Can Felipa, al Caixaforum, al Centro de las Artes de Sevilla, al Centro Huarte, FAC Peregrina, MNCARS i a la Sala d’Art Jove.


Joana_G_Grenzner

Joana G. Grenzner

Joana G. Grenzner és activista feminista, investigadora i periodista especialitzada en comunicació amb perspectiva de gènere, classe i ètnia. Docent del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB i membre d'ORIGEN (Observatori Regular de la Igualtat de Gènere en Noticiaris), és coautora de les recerques Fils feministes: seguint el fil del moviment feminista a Catalunya i Sabers i Pràctiques Feministes: una aproximació al moviment feminista català, entre altres. També és cofundadora de La independent-Agència de Notícies amb Visió de Gènere i de l’Agència 8M, creada per cobrir la vaga feminista. Escriu habitualment a Pikara Magazine, revista feminista online, i ha col·laborat amb Crític, TV3, Catalunya Ràdio, La Directa, El Periódico, Gara, El Salto-Diagonal i a altres mitjans.


María_Zafra

María Zafra

María Zafra és llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat de Granada i tècnica de Post-producció Digital. També va cursar el Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB. En l’àmbit professional, combina la seva feina com a realitzadora i muntadora amb l’activitat docent. Com a realitzadora ha dirigit “Memorias, norias y fábricas de lejía” (2011) i “El recolector de recuerdos” (2011), que han recorregut un gran nombre de festivals i mostres com Documenta Madrid, la Mostra Internacional de Films de Dones, L'Alternativa Festival de Cine Independiente de Barcelona i Documentarist Festival de Cine Documental d’Istanbul, entre d’altres. També ha codirigit amb Raquel Marquès el documental “Arreta" (2016) que es va estrenar a la Filmoteca de Catalunya durant la Mostra Internacional de Films de Dones. És membre fundadora de la Cooptècniques, un projecte d’auto-ocupació en mitjans digitals.