La conferència d’Uwe Serdült que recull aquest article es troba a cavall entre el constitucionalisme i la participació ciutadana als afers públics, amb una anàlisi aplicada al cas suís. Les postures defensades pel professor s’apropen força a l’optimisme tocquevillià: creu que la tendència a la participació i a la democràcia directa és un fet ineludible. Segons el seu parer, allà on es desenvolupa la democràcia directa difícilment es produeix un retrocés. La importància dels processos constituents rau en definir la comunitat política i les institucions que la componen, i influeix directament en les polítiques públiques. Però no té sentit parlar de Constitució sense participació ciutadana. Tot i que les regles del joc, l’espai institucional i les funcions vénen fixades pel que estableix el poder constituent, cada cop estan més íntimament relacionades amb el control per part de la ciutadania. Un bon exemple és l’ús creixent dels referèndums que impliquen processos correlatius de deliberació. Alhora, sorgeix una pregunta que Serdült deixa oberta: fins a quin punt el producte depèn del procés?
Aquest article forma part del número 44 de la revista IDEES, “Els processos constituents al món. Experiències en democràcia deliberativa”, publicat en format paper en l’edició d’octubre de 2017.
Uwe Serdült
Uwe Serdült és Doctor en Ciències Polítiques per la Universitat de Zürich. Actualment és professor a la Universitat de Ritsumeikan al Japó al col·legi de ciències de la informació i tecnologia. Ha estat subdirector del Centre for Democracy Studies Aarau de la Universitat de Zuric (Suïssa). Expert en teoria i pràctica de processos participatius ciutadans. Els seus treballs de recerca inclouen la democràcia directa i electrònica, processos de presa de decisió, canvis institucionals i política pública comparada, transparència i deliberació en la societat de la informació. Des d’abril de 2017 combina la seva activitat a la Universitat de Zuric amb la de professor al College of Information Science and Engineering de la Universitat de Ritsumeikan (Japó) on estudia les diverses dimensions de les noves tecnologies aplicades a la democràcia.