En aquest article, Agustí Colomines analitza el paper de les commemoracions com a conceptes bàsics en la construcció d’una comunitat, que anuncien els preceptes d’una ideologia abstracta en termes concrets i palpables que evoquen respostes emocionals instantànies en tots els estrats de la comunitat.

Aquest article forma part del número 35 de la revista IDEES, “La memòria perplexa”, publicat en format paper en l’edició de maig/agost de 2012.

Agustí Colomines

Agustí Colomines és professor titular d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, i director acadèmic de la Càtedra Josep Termes de lideratge, ciutadania i identitats. Especialista en histografia i història del nacionalisme, és membre de l'Associació per l'Estudi de l'Etnicitat i el Nacionalisme (ASEN) de la LSE (London School of Economics) i de l'Associació per l'Estudi de les Nacionalitats (ASN). Va ser director d'Unescocat (2004-2007), president de l'Institut Linguapax (2005-2009), director de la Fundació CatDem (2007-2013) i director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (2016-2018). Ha publicat diversos llibres i articles d'història i poesia. És coeditor de la revista Afers. Fulls de recerca i pensament, i col·labora en diversos mitjans de comunicació.