Amb el pretext de la celebració del centenari del naufragi del Titanic, l’autora Elena Yeste analitza els mecanismes subjacents a la construcció i reconstrucció de fets històrics en l’imaginari col·lectiu per part d’uns mitjans de comunicació que, més enllà de la seva funció informadora, són també òrgans d’historització, dipositaris de la història de les cultures.

Aquest article forma part del número 35 de la revista IDEES, “La memòria perplexa”, publicat en format paper en l’edició de maig/agost de 2012.

Elena Yeste

Elena Yeste és doctora en Política, Mèdia i Societat per la Universitat Ramon Llull; té dos màsters, un en Estudis Històrics per la Universitat de Barcelona i un en Gestió d’Empreses de Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra, i una llicenciatura en Periodisme. És professora de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna, i coordinadora dels màsters universitaris en Comunicació Política i Social i en Periodisme Avançat-Reporterisme, ambdós a la Universitat Ramon Llull. És redactora en cap de la revista científica de comunicació Trípodos, membre del Grup de recerca EIDOS, i autora de diversos capítols de llibres i articles, d'entre els quals destaquen Un conflicte de llengües. De la Nova Planta a la Llei Wert (2015) i L’era de la hipermemòria. Revisionisme i falsificació històrica (2010, 26è premi d’Assaig Josep Vallverdú).