En aquest article, Desiderio Fernández Manjón i Julián Torrado Sancho ressegueixen el procés endegat al País Basc arran de l’anomenat Pla Ibarretxe per a l’assoliment de l’autodeterminació per part d’Euskadi. Els autors analitzen la importància i les conseqüències polítiques de la utilització partidària i partidista del llenguatge i, finalment, exploren possibles vies de solució del conflicte.

L’article forma part del número 35 de la revista IDEES, “La memòria perplexa”, publicat en format paper en l’edició de maig/agost de 2012.

Desiderio Fernández Manjón

Desiderio Fernández Manjón és doctor en Ciència Política i de l’Administració, llicenciat en Dret per la UNED i llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid. El seu tema principal d’investigació és el federalisme asimètric, amb especial atenció al cas d’Espanya, i ha rebut diversos premis en reconeixement de la seva tasca investigadora. D’entre les seves publicacions, cal destacar Los desafíos de la diversidad en los Estados Compuestos Asimétricos (2001), La colaboración en el Estado Compuesto Asimétrico. El caso de España (2001), Proyección internacional de la diversidad territorial (2003) i 
Cataluña y España. La autodeterminación de Cataluña (2013). 


Julián Torrado Sancho

Julián Torrado Sancho és llicenciat en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Madrid i Doctor en Dret per la Universitat Nacional d’Educació a Distància. Entremig de les dues titulacions va cursar un màster en Enginyeria del Software per la Universitat Politècnica de Madrid. Actualment és professor en el grau d’Enginyeria Informàtica a la Universitat Francisco de Vitoria i director de l’empresa Innovación, Gestión y Marco Jurídico S.L.U., la qual es dedica a la consultoria i desenvolupament d’activitats científiques relacionades amb la innovació tecnològica, tant en el sector públic com en el privat.