En aquest article, el politòleg Marc Sanjaume exposa les principals perspectives que ofereix la filosofia política fent referència al cas català. Al primer apartat, s’aborden les raons per a la secessió que ofereixen les teories existents; al segon apartat, s’analitzen els arguments antisecessionistes de manera molt breu; el tercer apartat se centra en l’aspecte deliberatiu de la secessió i, finalment, al quart bloc s’esbossa una crítica a l’aproximació contractualista del dret de secessió formulada a l’obra de Pau Bossacoma, Justícia i legalitat de la secessió: una teoria de l’autodeterminació nacional des de Catalunya.

Aquest article forma part del número 42 de la revista IDEES, “La justícia de la secessió”, publicat en format paper en l’edició de gener/juliol de 2016.

Marc_Sanjaume

Marc Sanjaume

Marc Sanjaume Calvet és politòleg. Actualment és professor de Ciència Política a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i membre del Grup de Recerca en Teoria Política (GRTP). És Doctor en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra i ex assessor en matèria de política comparada a l'Institut d'Estudis de l'Autogovern de la Generalitat de Catalunya. Ha estat investigador visitant a l'Institut de Governança de la Universitat d'Edimburg (Escòcia, Regne Unit) i a la Universitat de Laval (Quebec, Canadà). També va fer una estada de recerca postdoctoral al Centre de recherche interdisciplinaire sur la diversité et la démocratie de la Universitat del Québec a Montréal (UQAM). El seu camp de recerca és la teoria política, especialment les teories de la democràcia en relació al pluralisme cultural (secessió, autodeterminació, nacionalisme i multiculturalisme). Col·labora amb alguns mitjans de comunicació, entre els quals Nació Digital, i és impulsor del blog d'anàlisi política El pati descobert. És autor de llibres com Catalunya, un pas endavant (2013) i també de nombroses publicacions acadèmiques, entre les quals "Moralism in theories of secession: a realist perspective" (2019) i "How Fair Is It? An Experimental Study of Perceived Fairness of Distributive Policies" (2020).