Explorar la justícia de la secessió vol dir submergir-se en la moralitat del dret de secessió. En aquest article, Pau Bossacoma ofereix una síntesi de la teoria secessionista que anomena justícia com a equitat multinacional. Aquesta teoria defensa un dret moral primari a la secessió basat en l’autodeterminació nacional. A partir d’un contracte multinacional hipotètic, la justícia com a equitat multinacional traça set requisits secessionistes en forma de principis. Aquests principis pretenen justificar i racionalitzar la demanda i l’exercici d’un dret potencialment desestabilitzador. L’autor desenvolupa la seva defensa tot contestant diverses objeccions que es poden formular contra el dret moral a la secessió i, més concretament, contra la seva teoria. En el darrer apartat, amb voluntat de cercar una canalització jurídica de l’exercici del dret moral, es proposa una doctrina constitucional per a tractar les secessions unilaterals en contextos liberals i democràtics.
Aquest article forma part del número 42 de la revista IDEES, “La justícia de la secessió”, publicat en format paper en l’edició de gener/juliol de 2016.
Pau Bossacoma
Pau Bossacoma, membre de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, és Doctor en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, universitat on també és llicenciat en Dret i Ciències Polítiques, i on va cursar el Màster en Ciències Jurídiques. És professor de Dret Públic i assessor legal de la Generalitat de Catalunya. Els seus àmbits de recerca són el constitucionalisme, la democràcia, la ciutadania, l’autodeterminació, el nacionalisme, la sobirania i l’autonomia territorial.