Raül Romeva, ex Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, va inaugurar la jornada de reflexió que es va traduir finalment en aquest dossier de la revista IDEES. Arrel de la publicació del llibre de Pau Bossacoma Justícia i legalitat de la secessió (2015), i atenent al moment històric que vivia Catalunya, el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis va voler aprofundir en un dels temes més transcendents en el procés cap a la sobirania nacional: la relació entre justícia, legalitat i secessió. Segons Romeva, “només després que les vies negociades i constitucionals són sistemàticament negades, les vies democràtiques unilaterals, acompanyades per una mobilització popular intensa, sostinguda i perllongada, poden arribar a superar legítimament les barreres constitucionals”.

Aquest article forma part del número 42 de la revista IDEES, “La justícia de la secessió”, publicat en format paper en l’edició de gener/juliol de 2016.

Räul Romeva

Raül Romeva és Doctor en Relacions Internacionals i llicenciat en Ciències Econòmiques per la UAB. Ha ocupat diversos càrrecs polítics: va ser diputat al Parlament Europeu per Iniciativa per Catalunya Verds entre (2004 i 2014), adscrits al grup parlamentari Verds/ALE. Ha estat diputat des del 2015 primer per la llista Junts per Catalunya i posteriorment per la d’Esquerra Republicana de Catalunya. El 14 de Gener va ser nomenat per Carles Puigdemont com a membre del Govern de Catalunya a l’ocupar el càrrec de conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. El 27 d’octubre del 2017 seria destituït com a membre del govern en aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.