Partint dels sistemes d’anàlisi del poder proposats per Foucault, Hèctor López ressegueix la teoria del contracte proposada per Pau Bossacoma, plantejant la qüestió de la violència radicada al cor de les relacions entre els sistemes de poder. Segons l’autor, una qüestió d’aquest tipus demana una certa reflexió si no volem caure de ple en l’escepticisme de pensar que la constitució de l’ordre polític té com a condició un conflicte violent i n’és el seu resultat, que els mecanismes de decisió democràtica associats a l’exercici del poder constituent són sols una pàtina per encobrir aquesta violència originària, i que la substitució d’aquest ordre només és possible si inevitablement s’assumeix la necessitat d’immolar éssers humans a l’altar del nou Estat.

Aquest article forma part del número 42 de la revista IDEES, “La justícia de la secessió”, publicat en format paper en l’edició de gener/juliol de 2016.

Hèctor López-Bofill

Hèctor López-Bofill es doctorà en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, on és professor de Dret constitucional.  Ha col·laborat al diari El Punt Avui, a les revistes Caràcters i Transversal i al programa Els matins de TV3. Va ser militant d’ERC i membre de la plataforma Sobirania i Progrés, i formà part del Cercle d’Estudis Sobiranistes. Més tard, va passar a ser membre de Solidaritat Catalana per la Independència, on va sortir escollit cap de llista per la circumscripció de Tarragona. A les eleccions de Catalunya del 2017 va ser candidat de Junts per Catalunya i actualment és regidor a l’Ajuntament d’Altafulla. López-Bofill ha cultivat diferents gèneres literaris com la poesia, la narrativa i l’assaig. En poesia destaca Poema de Calipso (1996), Imparables (2004) i El retorn dels titans (2010) i en narrativa cal mencionar Germans del Sud (2014) i L’Edat dels Homes (2015). També és autor de llibres i articles acadèmics com Decisiones interpretativas en el control de constitucionalidad de la ley (2016) i La viabilitat d’un estat propi en el context europeu i internacional: Catalunya i Escòcia (2017).