En aquest article, Neus Torbisco-Casals posa de relleu la importància de la manera com s’emmarca el procés sobiranista, és a dir, els arguments que es ressalten tant per explicar les seves arrels com per justificar les reivindicacions essencials que es plantegen. Segons l’autora, aquesta qüestió és fonamental més enllà de l’anàlisi teòric. De fet, Torbisco emmarca l’autodeterminació en el context dels drets humans, i afirma que si els enfocaments dominants obvien l’anàlisi de les qüestions de legitimitat subjacents a les demandes de secessió poden arribar a ser, fins i tot, contraproduents. Així doncs, el concepte del framing és clau: un mal emmarcament desquadra els aspectes essencials d’allò que es vol estudiar.
Aquest article forma part del número 42 de la revista IDEES, “La justícia de la secessió”, publicat en format paper en l’edició de gener/juliol de 2016.
Neus Torbisco-Casals
Neus Torbisco Casals és Doctora en dret per la Universitat Pompeu Fabra i professora de Filosofia del Dret a la mateixa universitat. Les seves principals línies de recerca es basen en la filosofia moral, política i jurídica, també en temes com la teoria constitucional, els drets humans, els estudis de gènere i de les migracions. És autora de l’obra Group “Rights as Human Rights: A Liberal Approach toMulticulturalism” (2006) i “Multiculturalism, Identity Claims and Human Rights: From Politics to the Courts” (2015). El 2018 va formar part de l’equip d’advocats internacionals Ben Emerson que va interposar una demanda al Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides en relació a la defensa de Carles Puigdemont. Actualment és responsable d’acció jurídica del Consell per la República.